VVD


17-1-2008

VVD: Eis extra AOW voor migranten onterecht

VVD-woordvoerder Stef Blok vindt de lobby van FNV en migrantenorganisaties om versoepeling van de bijstand van oudere migranten volkomen onredelijk.

Bovengenoemde organisaties willen een soepeler vermogenstoets in de bijstand, een langere periode dan 13 weken waarin met behoud van bijstand verblijf in het buitenland is toegestaan en een opbouwperiode van 40 in plaats van 50 jaar. Coalitiepartijen PvdA en CDA lijken gevoelig voor deze eisen.

Blok: "De landen van herkomst kennen überhaupt geen AOW. Een uitkering van bijvoorbeeld 50 procent plus bijstand is dus geen korting, maar winst ten opzichte van de situatie waarin men niet naar Nederland zou zijn gekomen."

De VVD steunt hierin dan ook staatssecretaris Aboutaleb, die deze voorstellen heeft afgewezen. De vraag om AOW over voorliggende jaren hoort thuis bij de parlementen in Rabat, Ankara en Paramaribo, niet in Den Haag. Het is onrechtvaardig naar Nederlandse belastingbetalers en naar al die migranten toe die wel zelf gespaard hebben of pensioen hebben opgebouwd, om de groep die dat niet gedaan heeft extra geld te geven.

"Andere partijen, inclusief CDA en PvdA, hebben in het verleden overigens wel verwachtingen geschapen richting migranten. Ik sluit dus niet uit dat deze partijen de staatssecretaris om dure concessies zullen vragen", aldus Blok.

De VVD stelt overigens niet ter discussie dat er aanvullende bijstand moet zijn om te voorkomen dat 65-plussers onder het sociaal minimum geraken.

17 januari 2008

Stef Blok: s.blok@tweedekamer.nl