Gemeente Den Haag

Subsidie stedelijke vernieuwing goed besteed

Vanaf 2000 tot en met 2006 is er door de gemeente Den Haag voor 100 miljoen euro rijkssubsidie besteed aan projecten op het gebied van stedelijke vernieuwing (IVS Investering Stedelijke Vernieuwing). Daarnaast zal de gemeente de komende jaren nog eens 114 miljoen euro van deze subsidie gebruiken om projecten te financieren.

Dit blijkt uit de verantwoording van de subsidie-uitgaven van het Grote Stedenbeleid die het college van burgemeester en wethouders heeft behandeld. Volgens wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) heeft de Dienst Stedelijke Ontwikkeling met de afwikkeling van deze subsidie-uitgaven een belangrijke stap gezet in de aanpak van een adequaat subsidiebeheer: Hiermee is een solide basis gelegd voor de financiële verantwoording van de vele projecten op het gebied van onder meer de herstructurering van wijken, de inrichting van de openbare ruimte en monumentenzorg.

Daarbij is vastgesteld dat de subsidie-uitgaven tot en met 2006 ter grootte van 100 miljoen euro voldoen aan de doelstellingen op het terrein van de stedelijke vernieuwing. Uit een recente controle van 64,4 miljoen blijkt dat een klein deel ervan ter grootte van 2,7 miljoen niet volledig voldoet aan alle subsidievoorwaarden van het ministerie van VROM.

Deze wordt daarom bekostigd uit het hiervoor beschikbare budget van de gemeentelijke co-financiering waarvan de consequenties voor de gemeente zowel beleidsinhoudelijk als financieel neutraal zijn. Het vormen van deze gemeentelijke reserve was destijds een voorwaarde bij het verkrijgen van de ISV-subsidies.