Time : 16:30:17
Date : 17 January 2008
Sender Name: FEBELGRA

De federaties van de Grafische sector (FEBELGRA) en van de Karton- en papierverwerkende nijverheid (FETRA) gaan samenwerken. Op 16 januari 2008 ondertekenden Roby VAN DAELE, Voorzitter Febelgra en Paul PISSENS, voorzitter Fetra, in aanwezigheid van bestuurders van de beide sectorfederaties, een 'protocol van samenwerking'. Beide vakverenigingen hebben met dit protocol de vaste intentie kenbaar gemaakt om functioneel samen te werken. Zowel de federale als de regionale entiteiten worden hierbij betrokken met als enig doel: een uitgebreidere dienstverlening naar kwantiteit en kwaliteit voor de bedrijven die lid zijn.

FEBELGRA is de koepel van de Belgische grafische industrie en vertegenwoordigt alle zelfstandige ondernemingen in de drukkerijsector, de prepress- en de afwerkingbranches. De zeer arbeids- en kapitaalintensieve sector stelt 15.997 mensen tewerk. De grafische sector is een uitgesproken KMO sector en realiseert een omzetcijfer van 3,85 miljard ¤, waarvan bijna 40 % wordt gerealiseerd door export.

FETRA is de Belgische federatie van de papier- en kartonverwerkende bedrijven en van de groothandels in papier en karton. De sector heeft een heterogene samenstelling, zowel multinationals als KMO's zijn er vertegenwoordigd, en biedt werk aan ongeveer 10.500 arbeiders en bedienden. De papier- en kartonverwerkende industrie realiseert een zakencijfer van ruim 3,2 miljard Euro, waarvan ongeveer 40 % op buitenlandse markten wordt gerealiseerd.

Beide federaties gaan vanaf heden de krachten bundelen en met volstrekt respect voor de autonomie van de eigen
beslissingsstructuren, gemeenschappelijke stellingen innemen op het vlak van milieuproblematiek, economische en
communicatieaangelegenheden, exportbeleid, innovatie, onderzoek en ontwikkeling, etc. De sectorgebonden sociale aangelegenheden blijven uitzondering; daar blijven de beide federaties apart opereren.

Roby Van Daele, Voorzitter FEBELGRA : "Er zijn structurele factoren die de toekomst van onze sectoren en dus van de federaties gaan bepalen. De wereld van de beroepsfederaties is ook in volle beweging: fusies en overnames, supra-federaties en samenwerkingsverbanden zien vandaag het licht. Een 'brede' grafische sector - de bundeling van de print en de verwerkende industrie van papier en karton - moet wel in staat blijven om de eigenheden en de specifieke noden van de sector naar de Overheid en naar de publieke opinie te vertolken. Fetra en Febelgra vertegenwoordigen bedrijven die grotendeels dezelfde doelen nastreven en met dezelfde problemen worden geconfronteerd. Ook federaties moeten oog hebben voor een betere rendabiliteit en efficiëntie, net als voor iedere andere economische activiteit."

Paul Pissens, Voorzitter FETRA: "Fetra en Febelgra streven vandaag reeds, via de vertegenwoordigingen in de verschillende federale en regionale instanties, op proactieve wijze de belangen van hun respectievelijke sector na. Door samen te werken staan wij nog sterker. Een verder doorgedreven concentratie van middelen en medewerkers is noodzakelijk en voordelig.
Het uiteindelijke streefdoel van de samenwerking is de synergie tussen beide federaties waarbij de infrastructuur, de creativiteit en het personeel, gemeenschappelijk benut wordt. De samenwerking zal regelmatig worden geëvalueerd. Op die wijze gaan we stap voor stap richting toekomst."

De bijlage is tevens beschikbaar op www.pressreleases.be.