Politie Midden- en West Brabant

Politieman in vrije tijd betrapt vogeltjesvanger

TILBURG, 17 januari 2008

Politieman in vrije tijd betrapt vogeltjesvanger

TILBURG: Een politieman in vrije tijd heeft vanmiddag samen met een motorrijder van de politie op het Moerse Pad een 60-jarige Tilburger betrapt die een voederplaats had ingericht om illegaal beschermde vogels te vangen. Bij de man thuis werden tijdens een zoeking negen beschermde inheemse vogels aangetroffen die in beslag zijn genomen. Het gaat om putters, vinken en sijzen. De verdachte is in verzekering gesteld.

De agent die regelmatig met zijn hond wandelt in het gebied zag enkele dagen geleden al dat er een voederplaats was ingericht om kennelijk vogeltjes te vangen. Hij zag dat er vogelzaad was gestrooid en dat er rondom lijmtakjes geprepareerd waren, dit kennelijk om vogels eraan vast te kleven. Er lag een dood en half aangevreten vogeltje tussen. De politieman besloot de voederplaats te verstoren en bij volgende wandelingen deze goed te observeren.

Vandaag zag hij dat de voederplaats opnieuw ingericht was. Kort daarvoor had hij een man in de bossen gezien die van deze plaats afkwam. Hij herkende de man omdat hij die al eerder in die omgeving had gezien. Het ging om een schichtige oudere man die enkele tassen aan zijn fiets had hangen. Hij liet de man controleren door een motoragent. In de fietstassen werden kartonnen vogeltransportdozen, geprepareerde lijmtakken en een knipschaar aangetroffen. Ook had de man een telesecoophengel bij zich. Op grond van deze zaken werd de man aangehouden ingevolge de Flora en Faunawet.

Hij werd overgedragen aan medewerkers van het Regionaal Milieuteam. Bij een zoeking bij de verdachte op zijn privé adres werden negen beschermde inheemse vogels aangetroffen die niet deugdelijk waren geringd. Ook werden materialen aangetroffen om dergelijke ringen te manipuleren. De verdachte is op grond van de Flora en Faunawet en de Wet Economische Delicten in verzekering gesteld.

Auteur: Willem van Hooijdonk