Waterschap Roer & Overmaas


plaatst sluisdeuren Roermond

Waterschap Roer en Overmaas plaatst sluisdeuren Roermond

Woensdag 16 januari is Waterschap Roer en Overmaas begonnen met het plaatsen van de sluisdeuren in de nieuwe, permanente waterkering ter hoogte van de burgemeester Lindanussingel in Roermond.

Twee permanente, automatische sluisdeuren, straks ook ter hoogte van de Looskade, vervangen de demontabele waterkeringen die tot dan toe bij dreigend hoogwater werden ingezet. Straks kunnen, bij dreiging van hoogwater Maas, met één druk op de knop de sluisdeuren worden gesloten. De oude beveiliging bestond uit wanden die met veel mensen en zware machines in elkaar gezet moesten worden. Dat was een tijdrovende klus.

Het in hangen en afregelen van de sluisdeuren is een precies werkje. De waterkeringen in de Roer moeten bewoners van de stad voldoende bescherming bieden bij hoogwater van de Maas. De sluisdeuren van de waterkeringen op beide locaties staan bij een normale waterstand open. Bij dreigend hoogwater worden de sluisdeuren gesloten om het water te keren.

Waterschap Roer en Overmaas en Rijkswaterstaat Maaswerken hebben besloten om sluisdeuren te plaatsen. Deze `deuren' moeten de bescherming tegen hoogwater vergroten. Bescherming tegen hoogwater is het belangrijkste element in het Zandmaasproject dat de rivier de Maas meer ruimte geeft om water af te voeren en te bergen en door kadeverhogingen onder andere in Roermond. Dit is nodig om alle bewoners achter de kaden te beschermen tegen hoogwater.