Stadsdeel Zeeburg

Toegankelijkheid scholen voor gehandicapten verhoogd

Persbericht

17 januari 2008

De afgelopen jaren is de rolstoeltoegankelijkheid van een aantal scholen in de Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied vergroot. In zes scholen zijn onder meer drempels weggehaald, entrees verlaagd, hellingbanen gemaakt en trapliften geïnstalleerd. Ook zijn er zogenaamde MIVA-toiletten geplaatst. Op deze manier kunnen kinderen met een lichamelijke beperking gewoon naar school blijven gaan en is het gebouw eveneens toegankelijk voor leerkrachten, ouders of anderen met een beperking. Het Dagelijks Bestuur heeft de uitgaven voor deze verbouwingen goedgekeurd.

Stadsdeel Zeeburg hecht eraan om openbare gebouwen, en dus ook schoolgebouwen, zoveel mogelijk rolstoeltoegankelijk te maken. Het stadsdeel heeft hiervoor zelf geld gereserveerd en in 2004 een aanvraag gedaan bij het Stimuleringsfonds Gehandicapten. Ook zijn er in de begroting ISV-middelen opgenomen voor een aantal voorzieningen. Hierdoor is ruim EUR 200.000 beschikbaar gekomen om de verbouwingen te bekostigen. De aanpassingen zijn uitgevoerd in het kader van het Meerjarig Investeringsprogramma Sociale Accomodaties (MIPSA).

Helaas konden niet alle scholen in stadsdeel Zeeburg toegankelijk worden gemaakt. Hiervoor was het budget niet toereikend en voldeden sommige scholen niet aan de criteria van het Stimuleringsfonds Gehandicapte. Bovendien is gekeken naar een eerlijke verdeling over openbare en bijzondere scholen. Uiteindelijk zijn zes scholen aangepast:

* de J.P. Coenschool

* de 8e Montessorischool

* de Flevoparkschool

* de Waaijer

* de Rietlanden

* de Insulindeschool

Wethouder Jan Hoek: "In Zeeburg willen we dat iedereen mee kan doen; de toegankelijkheid van gebouwen is daarbij van groot belang. Door deze investeringen kunnen gehandicapten beter terecht op de scholen in Zeeburg. Het is wel van belang dat de getroffen voorzieningen ook goed beheerd worden. Zo mag een ruimer gehandicaptentoilet niet door ruimtegebrek als bezemkast eindigen. En een hellingbaan mag niet geblokkeerd worden. Ik ben blij met deze investeringen, maar we zijn er nog niet; daarom blijven we werken aan een toegankelijk Zeeburg."