Gemeente Drechterland

17-1-2008
Nieuwjaarstoespraak 2008
Even traditioneel als de nieuwjaarsreceptie is de toespraak van de burgemeester. 7 januari 2008 rond 20:00 uur is deze uitgesproken door burgemeester Van der Riet.

âLeden van de gemeenteraad en het college, inwoners, vertegenwoordigers van bedrijven, clubs en verenigingen en een speciaal welkom aan de drie genomineerde vrijwilligers met hun fans.

Graag wens ik u en alle mensen om u heen alle goeds toe in dit pas gestarte jaar 2008. Met vooral een grote dosis gezondheid, want zonder dat lijkt al het andere minder belangrijk.

Het was onze inschatting dat de combinatie van deze nieuwjaarsreceptie en het vanavond voor even op een voetstuk plaatsen van een vrijwilliger, om in haar of hem al die talloze vrijwilligers in onze gemeente een keer extra in het zonnetje te zetten, zou leiden tot meer aanwezigen dan onze raadszaal zou kunnen bergen. Dat blijkt een juiste inschatting en doet mij plezier.

Dat plezier heb ik het hele jaar gehad in deze baan als uw burgemeester, hoewel er natuurlijk ook vervelende momenten waren. In één jaar 50 bruidsparen bezoeken, die 50, 60 of 65 jaar waren getrouwd, is een bezigheid waar mijn vrouw en ik graag invulling aan geven en plezier aan beleven.

De dood van Pascal Keizer op Koninginnedag was zoân treurig en vervelend moment, de verkeersslachtoffers die er onder onze inwoners vielen was ook zoân moment.

Dames en heren, toen ik over deze toespraak nadacht. Was mijn afweging, hoever en hoeveel kijk je terug en hoe ver droom en blik je vooruit over de ambities die wij met elkaar in Drechterland hebben.

Toch is dit wel een plaats en het moment om even terug te kijken op 2007. Het laatste jaar waarin de beleidsregels van onze twee voormalige gemeenten in elkaar geschoven konden worden. Voor zover we kunnen nagaan is dat overal en in een goede dialoog met de gemeenteraad gelukt.
Soms pakt dat voor het ene deel van de gemeente goed uit. De rioolheffing gaat in het zuidelijk deel van onze gemeente bijna een derde, namelijk met een bedrag van zoân ⬠60,- omlaag. Voor wat betreft de kermisborrels pakt het in 2008 hier en daar wat strenger uit. Met een vergunning tot middernacht, doorgaan tot tegen vier uur is natuurlijk ook niet echt je verantwoordelijkheid voor buren en omgeving nemen, of regelgeving serieus nemen.

Een jaar waarin na jaren van denken en zoeken een waardige gedenkplek voor de in 1944 voor de kust van Wijdenes verongelukte Poolse vliegers werd gerealiseerd.
Die avond hing een mystieke mist over het Markermeer. Met de overgekomen nabestaanden, heb ik het met velen als een bijzondere avond ervaren.

Zaken als gemeentelijke dienstverlening in het algemeen, onderhoud van de openbare ruimte en sportvelden, brandweerzorg, de zorg die wordt verleend vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning, het werken aan door u gevraagde vergunningen en noem al die standaard gemeentelijke taken maar op. Het is denk ik goed daar op deze plaats nog even op terug te blikken. Onze medewerkers voor hun inzet te bedanken. Als ik het aantal opmerkingen en telefoontjes daarover hoor en zie, bent ook u daar, in zijn algemeenheid, tevreden over.

Waren dat nu de belangrijkste zaken, zie ik een aantal van u denken. Mijn antwoord is JA, als het over onze zorg om de kwaliteit van de dienstverlening gaat. Wij, raad en college, blijven dat een speerpunt vinden. Maar nee als ik me realiseer waar we met elkaar het afgelopen jaar allemaal mee bezig zijn geweest. Ook hier in het dorpshuis bijvoorbeeld, net na de zomer, dan doel ik op het onderwerp, onze toekomstvisie.
Voor ons als inwoners een heel belangrijk onderwerp zou ik denken. Een jaar is er, onder leiding van projectwethouder Luzette Wagenaar, aan die visie gewerkt en begin februari zal er in een themabijeenkomst gestart worden met het proces van vaststelling en afronding. Ik denk dat ik u niet verras als ik zeg dat ons prachtige Westfriese landschap de rode draad zal zijn in deze visie.

Die unanieme gevoelens voor ons landschap waren ook tijdens de discussies over de Westfrisiaweg de rode draad. Tot op heden is Drechterland de enige gemeente die NIET kiest voor het tracé onder de Streekweg en de Wijzend door. Het heeft niet alleen wethouder Zeger Homan tientallen uren bezig gehouden. Laten we er op vertrouwen dat onze gezamenlijke inzet tot ook voor ons aanvaardbare resultaten leidt.

Maar er zijn nog vele andere onderwerpen die nog de nodige organisatorische en fysieke inzet zullen vragen. Op 3 mei dit jaar zal de 35e 40.000 meter mars worden georganiseerd. Vanuit alle windstreken zullen de wandelaars richting dit dorpshuis komen. Wij hebben opnieuw delegaties uit onze zustersteden Bardowick en Skoki voor deze jubileumloop uitgenodigd.
Niemand kijkt je trouwens boos aan als je maar 10 kilometer loopt heb ik ervaren. Wel aan al die goede doelen bijdragen natuurlijk. Zal het fantastische bedrag uit 2007 ⬠157.000 worden overtroffen. Ik wens het de organisatie toe.

De volgende dag, dit jaar op zondag, zullen we de gevallenen herdenken. Door de vroege Hemelvaartsdag vindt gelijkertijd in Hoogkarspel de kermis plaats. We zijn doende met een oplossing om respectvol herdenken en het tijdens de kermissen meestal rijkelijk vloeiend bier die dag niet met elkaar te confronteren.

Ja, wanneer zou het komen dacht u vast. Al die burgemeesters in West-Friesland waar de afgelopen dagen een receptie plaatsvond, noemen dit jaar in hun nieuwjaarstoespraak het drankgebruik en de jeugd. En met name die combinatie.
We hebben het als burgemeesters alle negen hoog op de agenda staan en dat is ook hard nodig vind ik. Onze jongeren behoren tot de absolute topdrinkers in West-Europa.
Ruim 40% van de 12 tot 16 jarigen geldt als zware alcoholgebruiker. Dan kunnen we er ons niet van af maken met de constatering dat het onze Westfriese cultuur is.
Dames en heren, ik heb niet de illusie dit probleem in 2008 even om te buigen, maar ik ga er met u wel aan werken.
Ouders, grootouders, ooms, tantes. Help ons alstublieft sprak de burgemeester van Koggenland afgelopen vrijdag. Ik zeg haar dat na. Geen alcohol onder de 16 jaar. Wat mij betreft ook niet op het erf achter in de schuur.
Meisjes van 15 jaar die met 0.7 promille, dit was dan weliswaar elders in het land, aankomen bij een uitgaanscentrum.
Voor uw begrip, dit is een meer dan drievoudige overschrijding, van wat voor haar lichaam op dat moment verantwoord is. De ouders van dat meisje zouden we wel eens willen spreken. Ik wel althans en ik hoop u ook.

Zorgen jullie dan wel dat er wat te doen is voor ze, zult u ons vragen. Ons antwoord is: zeker. De wethouder jeugd Dirk te Grotenhuis werkt al een groot aantal maanden aan bijvoorbeeld een actueel jeugdbeleid. Hij is daarbij in overleg met een aantal gemotiveerde ouders. Dit jaar gaan we onder andere zorgen dat de inrichting van de ruimte naast sporthal de Sluis zo uitnodigend wordt ingericht, dat het daar storm gaat lopen voor en door onze jeugdige inwoners.

Onze jongeren, het zijn de vrijwilligers van de toekomst. Om maar even een bruggetje te maken naar een volgend onderdeel van het programma. Maar ook omdat de toezegging âeen korte toespraakâ anders niet realistisch blijkt.

Zaterdag typte ik de woorden die ik vandaag zou uitspreken. Ik toetste op internet nog even het woord vrijwilliger in. Ruim 104.000 keer kwam dat woord op internet voor. Mijn oog viel op een wat ouder bericht op de site van de NIZW, partner in Zorg en Welzijn.

Kern van dat bericht.
In de zorg waren toen 800.000 vrijwilligers werkzaam. 800.000, 43 keer het aantal inwoners van Drechterland.
Meer dan de hele bevolking van Amsterdam vrijwilliger in de zorg. Hebben we het nog niet over sportclubs, muziekverenigingen en het werk in de kerken of voor vluchtelingen en asielzoekers en noem maar op. Veel organisaties zijn voor de uitvoering van hun werk ook afhankelijk van die vrijwilligers. Ook in onze gemeente.
Vrijwilligerswerk is niet alleen belangrijk vanwege de grote aantallen.
Het voegt ook toe aan de kwaliteit.
Vorig jaar opperde de wethouder vrijwilligersbeleid Luzette Wagenaar om ook de vrijwilligers in onze gemeente, zoals dat ook in vele andere gebeurt voor even op een voetstuk te zetten.
Het heeft er allemaal toe geleid dat wij vandaag uit ruim 35 aangemelde kanjers, drie genomineerden hebben.
Het hadden er ook 300 kunnen zijn, want ik weet dat er ook verenigingen zijn die hebben laten weten, niet te willen kiezen uit die paar honderd mensen die er in hun vereniging aan het werk zijn. Daar hebben wij begrip voor. Ook voor ons is iedere vrijwilliger even belangrijk. Maar in hem of haar willen wij vanavond al die vrijwilligers in onze gemeente danken. Danken voor hun inzet, danken voor het enthousiasme waarmee het verenigingsleven in onze gemeente zo bloeiend blijft. Soms gaat het ook over vrijwilligers die zelf die voorgrond niet opzoeken en daar waren veel voorbeelden van.

Dames en heren ik ga voor de achtergronden van keuzes zo het woord geven aan collega Wagenaar, maar wil nu afsluiten met u voor 2008 nogmaals het allerbeste te wensen.
Ik wens onszelf toe dat als we in 2008 in het nieuws verschijnen dat niet met narigheid is, zoals bijvoorbeeld zaterdag na een vreselijke brand in Hoorn.

Een persbericht over het heien van een 1e paal voor een nieuwe brandweerkazerne of voor ons nieuwe raadhuis, dat klinkt mij een stuk aantrekkelijker in de oren. Wij zullen in 2008 blijven werken aan onze ambitie; een hoge kwaliteit van dienstverlening. Ik wens u en mede namens de gemeenteraad, de wethouders en onze secretaris en zijn medewerkers een gezond, geslaagd en gezellig 2008 toe.â

---