SGP


16 - 01 - 08 | Schriftelijke vragen ANBI-regeling

De SGP wil opheldering van staatssecretaris De Jager van Financien over het feit dat sommige kerken en instellingen nog geen ANBI-beschikking hebben ontvangen van de Belastingdienst doordat de Belastingdienst niet bij machte bleek om de grote aantallen aanvragen tijdig af te handelen. Daardoor kunnen belastingplichtigen giften aan die kerken en instellingen niet aftrekken van de belasting. SGP-kamerlid Van der Vlies wil dat de staatssecretaris van Financien de mogelijke gedupeerden tegemoetkomt door de ANBI-regeling met terugwerkende kracht te doen ingaan op 1 januari 2008. Problemen bij de Belastingdienst mogen niet op rekening komen van de belastingbetaler.

________________________________________


1. Is de staatssecretaris bekend met het feit dat de toezending van aanvraagformulieren voor een ANBI-beschikking door de Belastingdienst niet altijd vlekkeloos verliep? Realiseert de staatssecretaris dat daardoor veel instellingen en kerken die in september 2007 een aanvraagformulier voor een ANBI-beschikking hebben aangevraagd, het aanvraagformulier in december 2007 nog steeds niet hadden ontvangen waardoor zij het aanvraagformulier niet meer voor de deadline van 1 oktober 2007 konden insturen?


2. Is de staatssecretaris ook bekend met het feit dat veel instellingen en kerken - ondanks een tijdige en correcte aanvraag van een ANBI-beschikking - per 1 januari 2008 nog geen ANBI-beschikking hadden ontvangen van de Belastingdienst? Is het daardoor zo dat giften aan die organisaties in 2008 volgens de wet niet fiscaal aftrekbaar zijn?


3. Is de staatssecretaris het met de SGP-fractie eens dat instellingen en kerken niet de dupe mogen zijn van het feit dat de Belastingdienst niet bij machte bleek om de overstelpende hoeveelheid aanvragen tijdig af te handelen?


4. Is de staatssecretaris voornemens om instellingen en kerken die per
1 januari 2008 nog geen ANBI-beschikking hadden ontvangen, maar die in de loop van 2008 wel zullen ontvangen van de Belastingdienst, tegemoet te komen door de ANBI-regeling met terugwerkende kracht te doen ingaan op 1 januari 2008? Zo niet, welke maatregelen gaat de staatssecretaris dan nemen om instellingen en kerken tegemoet te komen?

Schriftelijke vragen ANBI-regeling