SGP


17 - 01 - 08 | SGP over OV-chipkaart: staatssecretaris moet regie naar zich toe trekken

De SGP vindt dat de staatssecretaris de regie bij het dossier OV-chipkaart naar zich toe moet trekken.
Deze kaart is door de tegenslagen in diskrediet geraakt. De vergelijking met de paspoortaffaire dringt
zich op. Het vertrouwen in het project heeft een deuk opgelopen, nog los van de mogelijke vertraging
die nu optreedt. Op dit dossier kan de overheid zich geen nieuwe blunders veroorloven.

________________________________________

OV-chipkaart
17 januari 2008
Van der Staaij

Diskrediet
Voorzitter. De OV-chipkaart is in stevig diskrediet geraakt. Dat is eigenlijk de meest negatieve consequentie van alle ontstane commotie. De gebruiker moet kunnen rekenen op de absolute betrouwbaarheid van een dergelijke kaart. Dit vertrouwen heeft nu â zelfs voordat de kaart integraal is ingevoerd â al een enorme deuk opgelopen. Een dreigende vergelijking met de paspoortaffaire van weleer dringt zich zomaar op. Ook het OV is hiermee weer eens negatief in het nieuws. Herstel en reparatie van het vertrouwen van de reiziger moet daarom ons eerste doel zijn. Dat hierbij de techniek een enorme rol speelt, is even evident als het gegeven, dat de Kamer mijns inziens geen technische oordelen moet vellen over specifieke veiligheidsspecificaties en ICT-toepassingen.

Voorzitter. Het is primair aan Translink Systems om de veiligheid en betrouwbaarheid van de chipkaart te garanderen. De staatssecretaris heeft dit terecht beklemtoond en dit is ook altijd zo door de Kamer vooropgesteld. De overheid maakt geen veiligheidssystemen. Ondertussen hebben we het wel over een zeer cruciaal onderdeel van het OV. Ik verwacht in die zin dan ook een buitengewoon assertieve opstelling van de staatssecretaris. Waar nodig zal zij wel de regie naar zich toe moeten trekken.

De vraag is of het aan deze strakke regie tot nu toe niet teveel heeft ontbroken. Het is natuurlijk een gecompliceerd dossier, juist omdat er tientallen overheden, vervoerbedrijven en reizigersorganisaties zijn betrokken bij de opstelling van de chipkaart. Het gaat hier bovendien om instanties die geregeld heel verschillende belangen hebben. In zoân dossier is het dus van eminent belang dat het Rijk een strakke regie voert. En daar spreken wij de staatssecretaris op aan. Heeft de snelle ingebruikname van het systeem niet alle accent gekregen en de veiligheid consequent te weinig? Had het niet bij de regierol van de staatssecretaris gepast om juist op zulke onderdelen toe te zien? Kan de staatssecretaris de touwtjes strakker in handen nemen? Gaat zij dit doen en hoe? Is het nodig om verantwoordelijkheden â die nu bij de markt liggen - terug te halen in de boezem van de overheid? Ik denk dat we ons op dit dossier geen nieuwe blunders kunnen veroorloven.

Ik merk hierbij voorts op, dat er sprake is van een internationaal probleem. Ook Londen is bijvoorbeeld heftig getroffen door het kraken van deze chip. Is er overleg met instanties uit andere landen die nu kampen met de dezelfde problematiek? We hoeven niet allemaal het wiel uit te vinden.

Voorzitter. Beveiligingsrisicoâs zijn rond pasjes en dergelijke een zeer bekend probleem. Nu krijgen deze risicoâs alle aandacht. Is al deze aandacht inderdaad louter te danken aan de Duitse hackers? Dat zou toch een blamage zijn? Heeft het ontwerpen van de OV-chipkaart volwaardig de procedure doorlopen, die gebruikelijk is bij dergelijke grote projecten of zijn er toch aanwijsbare fouten gemaakt? Waarom is er niet â zoals dat steeds vaker gebruikelijk is â van meetaf aan helderheid en openheid gegeven over de wijze van beveiliging en dergelijke, zodat daar door wetenschappers en hackers in een vroeg stadium op geschoten kan worden en tijdig oplossingen kunnen worden gezocht?
Voortbordurend op het vorige: heeft de staatssecretaris nog het volledige vertrouwen in Translink Systems? Of is het tijd voor een time-out en moeten we de hele zaak, inclusief de positie van TLS, nog eens goed tegen het licht houden?

Voorzitter. Er loopt thans een onafhankelijk onderzoek naar de beveiligingsrisicoâs van de chipkaart. Dat duurt tot eind februari. Is dit niet te versnellen? Is dit inderdaad te beschouwen als een volstrekt onafhankelijk onderzoek? Wordt er op geen enkele wijze eigen vlees gekeurd?

Ik voeg hieraan toe, dat de OV-chipkaart pas werkelijk volstrekt in plaats van de papieren vervoersbewijzen mag komen, indien deze kaart volstrekt veilig en gebruiksvriendelijk is. Tot die tijd moeten beide systemen maar naast elkaar voort bestaan; hoe vervelend ook. Heeft de staatssecretaris enig idee hoe lang dit nodig zal kunnen zijn? Kan de staatssecretaris ons inlichten over de kosten die dit met zich brengt? Wie draait op voor de extra kosten? Houdt de staatssecretaris vast aan invoering in 2009?

Tot slot
Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft erg negatief gereageerd op de verwerking van de persoonsgegevens t.b.v. de OV-chipkaart; er zou evident in strijd met de wet worden gehandeld. Wat is de reactie van de staatssecretaris daarop? Welke consequenties moeten hieraan verbonden worden?

Dank u wel

SGP over OV-chipkaart: staatssecretaris moet regie naar zich toe trekken