Antillenhuis


Antilliaans-Arubaanse beraden starten met beleid 2008 op het Antillenhuis

De aanwezigen zaterdag jongstleden. (Foto: Antillenhuis/Berkhouwer)

Op zaterdag 12 januari 2008 hielden de Antilliaans-Arubaanse beraden, waarbij ook de landelijke, strategische organisaties aanwezig waren, hun eerste bijeenkomst van dit jaar op het Antillenhuis. Aanwezig waren de voorzitter dan wel een vertegenwoordiger van het beraad in Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Breda, Capelle a/d IJssel, Den Bosch, Den Haag, Den Helder, Eindhoven, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Vlaardingen, Zoetermeer, Zwolle, maar ook van OCaN, PPAAA, TOPA en VAN en MAAPP. Verder waren Henk Postma en Henri Vijber aanwezig, die samen met Reino Petrona en Ruben Severina verantwoordelijk waren voor de inhoudelijke organisatie van de dag. Namens het Antillenhuis waren naast de Gevolmachtigde Minister o.a. aanwezig Directeur Robert Candelaria, senior jurist Heidi Van Alphen-Schermers en Hfd. Voorlichting Marije Berkhouwer.

In zijn openingswoord wees dagvoorzitter Paul Comenencia op het cruciale karakter van 2008 als een overgangsjaar voor zowel de Nederlandse Antillen als voor de Antilliaans-Arubaanse gemeenschap in Nederland. Waar Antilliaanse bestuurders het jaar moeten aangrijpen om alle noodzakelijke voorwaarden te creëren voor de verwezenlijking van nieuwe staatkundige verhoudingen, is het aan de Antilliaans-Arubaanse beraden in Nederland om definitief hun kennis te demonstreren in de samenwerking voor de integratie en vooruitgang van de medeburgers. Minister Vogelaar heeft alle goede bedoelingen, de gemeenten hebben de juiste instelling, dit is het jaar om aan te tonen dat ook de Antilliaans-Arubaanse gemeenschap de uitdaging aan kan.

In het kort schetste Reino Petrona het logrotraject en de resultaten van de bijeenkomst van 24 november 2007. De beraden hebben zelf verwoord wat zij als hun belangrijkste verworvenheden ervaren, maar tevens hebben ze verbeterpunten benoemd. Tijdens dit proces werd duidelijk dat de beraden veel meer logro's hebben bereikt dan zij zich realiseerden. Aan het eind van de bijeenkomst van 24 november 2007 werd afgesproken dat een petite comité de resultaten verder ging uitwerken.

Henri Vijber presenteerde het voorstel van het petite comité als vervolg op de Logrobijeenkomst van 24 november 2007. Hij definieerde een beraad als een groep personen die zich organiseert om te proberen het Antillianenbeleid van hun gemeente te beïnvloeden op basis van de wensen en behoeften van de lokale Antilliaan-Arubaanse gemeenschap en in samenwerking met beraden uit andere gemeenten. Uitgangspunt is dat het van cruciaal belang is dat er duidelijkheid is ten aanzien van wat men van een beraad mag verwachten. Hij stelde daarom namens het petite comité voor dat elk beraad zich moet committeren om in 2008 minimaal te functioneren als klankbord. Een beraad functioneert als klankbord, als het voldoet aan de door het petite comité voorgestelde 5 prestatienormen voor de relatie met de lokale overheid en 3 prestatienormen voor de relatie met de lokale Antilliaans-Arubaanse gemeenschap.

Tijdens de werklunch bepaalden de aanwezigen, aan de hand van twee discussievragen, hun standpunt ten aanzien van het voorstel van het petite comité.

Ruben Severina, voorzitter van MAAPP, wees tijdens zijn presentatie op het feit dat wij nu weten wat we willen: op 31 december 2008 moeten alle beraden minimaal als klankbord functioneren. Wij zullen inspanningen moeten verrichten om alle kansen te benutten om dit streven te realiseren.

Ten aanzien van de bijeenkomst van 12 januari 2008 op het Antillenhuis kunnen de volgende conclusies en afspraken worden opgetekend:

Er bestaat consensus over het volgende streven: uiterlijk 31 december 2008 functioneren alle beraden minimaal als klankbord.

Er bestaat consensus over de norm voor de klankbordfunctie van het beraad, zij het dat maatwerk niet uit het oog moet worden verloren

Er bestaat consensus over de organisatorische voorwaarden, voorzieningen en benodigde kennis, zij het dat ook hier maatwerk een vereiste is

Deze consensuspunten worden voortaan aangeduid als de Antillenhuisconsensus.

Ieder grijpt elke kans aan om de drie genoemde consensuspunten te realiseren, via onder meer contacten met ambtenaren, contacten met bestuurders, contacten met volksvertegenwoordigers, via de AG21, via de Taskforce en tijdens de bijeenkomst van 26 januari 2008.

Voor wat betreft de bijeenkomst van 26 januari 2008 wordt besloten dat:

elk beraad aanwezig is met 3 vertegenwoordigers.

dit weekend nog de beraden naam en adresgegevens van de 3 afgevaardigden naar de bijeenkomst van 26 januari 2008 naar Ruben Severina (rrseverina@wanadoo.nl) mailen, opdat ze de officiële uitnodiging en een treinkaartje toegestuurd kunnen krijgen (reizen per auto wordt niet vergoed).

de beraden ervoor zorgen dat de beleidsambtenaar van hun gemeente aanwezig is op de bijeenkomst van 26 januari 2008.

de aanwezigen hun beraad informeren over de bevindingen van vandaag.

de aanwezigen de afgevaardigden naar de bijeenkomst van 26 januari 2008 committeren aan de bevindingen van vandaag.

de beraden hun specifieke situatie spiegelen aan de Antillenhuisconsensus en hun bevindingen meenemen als hun inbreng op maat tijdens de bijeenkomst van 26 januari 2008.

de Antillenhuisconsensus en de andere bevindingen van vandaag uitgedragen worden door de vertegenwoordigers van de beraden tijdens de bijeenkomst van 26 januari 2008.

wij tijdens de bijeenkomst van 26 januari 2008 saamhorigheid zullen uitstralen.

wij ons voortaan profileren als beraad kumplidó.

Het Platform van Antilliaans-Arubaanse Beraden streeft ernaar dat in 2008 alle zogenaamde Antillianengemeente een beraad heeft; dit beraad functioneert minimaal volgens onze normen voor een klankbord. De bijeenkomst van 26 januari 2008 wordt aangegrepen om dit streven een impuls te geven.

Zoveel als mogelijk gaan de beraden naar de nieuwjaarsreceptie van VROM op 17 januari 2008.

Wij blijven alert. Zodra de beleidsbrief van de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over haar Antillianenbeleid naar de Tweede Kamer gaat, komt het Platform van Antilliaans-Arubaanse Beraden bijeen om daarover een standpunt te bepalen.

Op 22 januari 2008 heeft Ruben Severina een afspraak met de voorzitter van de Taskforce van minister Vogelaar. Hij zet zich onder meer in om een bijeenkomst te arrangeren tussen het Platform van Antilliaans-Arubaanse Beraden en deze Taskforce.

De beraden zullen uit hun omgeving leden voordragen om het petite comité te versterken.

Het petite comité heeft nog onder meer tot taak de verdere concretisering van de benodigde organisatorische voorwaarden, de voorzieningen en de deskundigheid. Ook zal het petite comité andere mogelijkheden moeten onderzoeken, opdat op 31 december 2008 alle beraden minimaal als klankbord te functioneren.

er zal verder gewerkt worden aan een eenduidige visie/missie.

Op 9 februari 2008 komt het Platform van Antilliaans-Arubaanse Beraden weer op het Antillenhuis bijeen om de bijeenkomst van 26 januari 2008 te evalueren en om ons voor te bereiden op het vervolg, met name op de bilaterale gesprekken tussen gemeente en beraad.

Deze afspraken en conclusies vormen ons pact, onze Kompromiso 2008, met de Antillenhuisconsensus als leidraad. In deze context mag het belang van de bijeenkomst van 26 januari 2008 niet onderschat worden.
---

Gepubliceerd op: 17-01-2008 Bron: Antillenhuis