Partij van de Arbeid

Den Haag, 17 januari 2008

Vragen van de leden Spekman (PvdA), De Wit (SP), Azough (GroenLinks), Anker (ChristenUnie) en Pechtold (D66) aan de staatssecretaris van Justitie

over het Meldpunt Asielzoekers met Psychische Problemen, in vervolg op eerder gestelde schriftelijke vragen van het lid Spekman{1}


1. Hoe wordt in de verschillende fases van de asielprocedure getoetst of er psychische beletselen bij asielzoekers bestaan die consistente en coherente verklaringen omtrent het asielrelaas in de weg kunnen staan? Wordt hiermee door Nederland volledig aan het Istanbul Protocol voldaan? In hoeverre wordt er binnen de asielprocedure gebruik gemaakt van de vele uitvoerige richtlijnen die het UNHCR handbook biedt waar het gaat om het rekening houden met de geestelijke gesteldheid van de asielzoekers bij de beoordeling van het asielverzoek?


2. Noopt de huidige asielpraktijk naar uw mening tot het treffen van aanvullende maatregelen waar het gaat om het horen van asielzoekers met psychische problemen die (mogelijkerwijs) kunnen interfereren met het afleggen van consistente en coherente verklaringen? Zo nee, waarom niet?


3. In hoeverre bent u voornemens om op de korte termijn naar aanleiding van de conclusies uit het rapport van de Nationale ombudsman dat in week 49 is verschenen (2007/286) maatregen te treffen?


4. Hoe staat u tegenover het idee om het signaleren en vaststellen van psychische problemen bij asielzoekers te laten uitvoeren door een onafhankelijke, door de beroepsgroep erkende psycholoog of psychiater? Waarom bent u deze mening toegedaan?


5. Kunt u aangeven in hoeverre asielzoekers met psychische problemen hangende de beslissing op hun asielaanvraag toegang hebben tot de reguliere geestelijke gezondheidszorg? Is het waar dat asielzoekers met psychische problemen in de tijdelijke noodvoorziening in Ter Apel geen toegang hebben tot deskundige psychiatrische zorg en behandeling? Zo ja, waarom niet en bent u bereid om spoedig hierin te voorzien?


6. Is het waar dat de beoordeling van het asielverzoek van een groep asielzoekers bij wie het Meldpunt Asielzoekers met Psychische Problemen (MAPP) deskundig heeft vastgesteld dat psychische klachten interfereren met het vermogen om consistent en coherent te verklaren momenteel stilligt? Waarom wordt de beoordeling van deze asielverzoeken stilgelegd?Kunt u aangeven om hoeveel gevallen het in totaal gaat?


7. Wat gaat u ondernemen om te voorkomen dat de asielaanvraag van betrokkenen die vanwege psychische problemen niet consistent en coherent verklaren uiteindelijk wordt afgewezen omdat zij niet in de gelegenheid zijn gesteld om aannemelijk te maken vluchtmotieven te hebben? Bent u met ons van mening dat een dergelijke situatie in sommige gevallen kan leiden tot schendingen van het Vluchtelingenverdrag? Zo nee, hoe wordt dit dan ondervangen?


8. Bent u bereid om in deze gevallen alternatieve individuele mogelijkheden van inhoudelijk onderzoek naar het asielrelaas in te stellen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?


9. Onderkent u dat binnen de huidige asielprocedure de mogelijkheid ontbreekt om na een MAPP- onderzoek een verklaring te verkrijgen van een bevoegd professional dat de asielzoeker (in een later stadium) in staat is gehoord te worden?


10. Bent u bereid deze vragen binnen twee weken te beantwoorden?

{1} Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008, Aanhangsel nr. 554.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} Tweede Kamer, vergaderjaar 2007-2008, Aanhangsel nr. 554.