Time : 17:16:31
Date : 17 January 2008
Sender Name: FAVV-AFSCA

België stapt in een Europees vaccinatieprogramma
Als enig overgebleven mogelijk alternatief om de ziekte te bestrijden, wordt vanaf komende zomer overgegaan tot het vaccineren van runderen en schapen.
Het FAVV stelde reeds een vaccinatieplan op, een absolute voorwaarde om Europese subsidies te kunnen krijgen, en stelde dit voor aan de farmaceutische bedrijven waarbij de vaccins vanaf mei 2008 beschikbaar zullen zijn. Tegelijk werden de beroepsverenigingen van dierenartsen en landbouwers betrokken bij het vastleggen van de manier waarop de vaccinatiecampagne zal plaatsvinden.

Bluetongue is sinds de zomer van 2006 in ons land aanwezig en treft in ernstige mate de herkauwers (runderen, schapen, geiten en zelfs wild). Het voor de ziekte verantwoordelijke virus wordt overgebracht door een mug (Culicoïdes) en tast de slijmvliezen van het ademhalingsstelsel, het spijsverteringsstelsel en de motoriek aan. Het veroorzaakt daarbij ernstige lokale en algemene schade (steriliteit, daling van de melkproductie, ...) en is vaak zelfs dodelijk (bij schapen). Het succes van de bestrijdingsmiddelen die in de spoedeisende situatie werden ingezet (ontsmetten, verplaatsingen beperken, ...) bleek vrij wisselvallig en al spoedig moest het hele grondgebied als besmet gebied (zgn. beschermingsgebied) worden beschouwd, net als de aangrenzende zones in de buurlanden. 2007 is nog dodelijker gebleken met nog aanzienlijker economische verliezen; het aantal getroffen bedrijven is immers vertienvoudigd (van 695 in 2006 naar 6600 in 2007) en tegelijk nam ook de sterfte toe. Sinds het begin van de "epidemie" heeft het FAVV getracht de voor de veehouderij onvermijdelijke economische gevolgen zoveel mogelijk te beperken door de sanitaire maatregelen met betrekking tot het verkeer van dieren geleidelijk aan te versoepelen.
Er zij aan herinnerd dat de federale regering reeds aanzienlijke budgettaire middelen heeft toegewezen aan het FAVV (ongeveer 4 miljoen euro per jaar) sinds de ziekte in ons land opdook. De geplande vaccinatie is een belangrijke stap in de bestrijding van de ziekte en de economische gevolgen ervan omdat enerzijds de uitvoerbeperkingen wegvallen zodra garanties - o.m. vaccinatie - worden geboden en omdat anderzijds niet alleen gezonde dieren zullen worden beschermd maar getroffen dieren ook minder ernstige symptomen zullen vertonen.

De vaccinatie tegen deze ziekte werd gisteren besproken tijdens een belangrijke Europese vergadering in Brussel waaraan werd deelgenomen door overheden, wetenschappers en de sector van de veehouderij. Er werd beklemtoond dat een massale vaccinatie met behulp van alle beschikbare vaccins doch binnen geharmoniseerde Europese aanpak prioritair was. Daarbij krijgen de lidstaten voldoende flexibiliteit om de campagne in de praktijk uit te voeren. Daarenboven werd de beslissing om Europese medefinanciering toe te kennen daarbij bevestigd: concreet zal de Europese Commissie 100 % van de kostprijs van het vaccin en 50 % van de kosten voor het toedienen ervan voor haar rekening nemen terwijl het saldo mogelijkerwijs betaald zal worden door het Fonds voor de dierengezondheid.

Op die manier zouden de veehouders geen extra kosten moeten dragen.

De verschillende vaccinatieplannen moeten voor 31 januari 2008 aan de Commissie voorgelegd worden en eind 2008-begin 2009 komt er een evaluatie van de campagne.

contact voor de Nederlandstalige pers: Inge Jooris 0475 80 04 87 contact voor de Franstalige pers: Pierre Cassart 0477 69 35 65