Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

---

Zichtbaarheid moet dementie uit taboesfeer halen
Ontwerp dementiesieraad bij introductie anti-Alzheimerpleister
---

Arnhem, 17 januari 2008 - De introductie van een geneesmiddel voor de ziekte van Alzheimer in de vorm van een pleister is vandaag aanleiding tot een maatschappelijk initiatief. Novartis - producent van de Exelon® Pleister- start het initiatief om met een dementiesieraad de zichtbaarheid van de ziekte te vergroten en het taboe eromheen te doorbreken. Wanneer het ontwerp in productie is genomen, zal Novartis het project overdragen aan Alzheimer Nederland.

Novartis wil dementie zichtbaar en bespreekbaar maken door het ontwikkelen van een dementiesieraad. Alzheimer Nederland is enthousiast over het initiatief: "De taboe rondom dementie is groot. Dit leidt onder andere toe dat patiënten en families problemen voor zich houden, minder snel hulp zoeken en veel onbegrip in hun omgeving ontmoeten", aldus Marco Blom, directeur van Alzheimer Nederland. Voor het ontwerp van dit sieraad werd vandaag tijdens een symposium van Novartis in Zeist de eerste aanzet gedaan.

Marie-Louise Buyvoets
Op het symposium, waar Novartis de anti-Alzheimerpleister lanceerde, hield de bekende edelsmid Marie-Louise Buyvoets een Ontwerpworkshop met een tiental senioren en mantelzorgers. Buyvoets maakte eerder ontwerpen voor onder anderen Koningin Beatrix, Prins Bernhard, Prinses Maxima en diverse burgemeesters. De voorstellen zullen later worden uitgewerkt, waarna een definitief ontwerp wordt gekozen. Patricia Klijn, Communicatie Manager Novartis: Patiënten staan bij ons centraal, daarom zien wij het ook als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om wat te doen aan de bespreekbaarheid en acceptatie van dementie.

Meer onderzoek
Bij de uitreiking van het eerste dementiesieraad later dit jaar zal Novartis het initiatief overdragen aan Alzheimer Nederland. Daarna zal Alzheimer Nederland de sieraden op een grotere schaal aanbieden en de opbrengst ervan aanwenden voor meer onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

De ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is een progressieve, degeneratieve hersenaandoening die in eerste instantie het geheugen aantast en uiteindelijk het vermogen om dagelijkse werkzaamheden uit te voeren belemmert en tot gedragsverandering leidt. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie die 18 miljoen mensen wereldwijd raakt. Eén op de tien personen ouder dan 65 jaar lijdt aan deze aandoening. De ziekte van Alzheimer is de derde voornaamste doodsoorzaak na hart- en vaatziekte en kanker1.

===