Politie Midden- en West Brabant

Verdachte in bewaring gesteld na hervatten drugshandel

BERGEN OP ZOOM, 17 januari 2008

Een 30-jarige verdachte uit Bergen op Zoom is vandaag bij de rechter commissaris voorgeleid en in bewaring gesteld. Hij is overgebracht naar een Huis van Bewaring. De man werd afgelopen dinsdag, 16 januari, bij een actie van het Courage-team aangehouden in coffeeshop Africa, toen hij werd betrapt op de handel in softdrugs.

De man is één van de verdachten in het grote rechercheonderzoek waarbij in februari en maart 2007 in totaal 35 verdachten werden aangehouden. In afwachting van de zitting van deze megazaak zijn alle verdachten onder voorwaarden in vrijheid gesteld. Wanneer zij hun strafbare activiteiten opnieuw oppakken moeten zij alsnog terug naar het Huis van Bewaring.
Op het pand waarin nu de drugs werden verkocht is tijdens de actiedag beslag gelegd.

De unit Zware Criminaliteit, de districtsrecherche, het Courage-team, de FIOD-ECD en de Rijksrecherche hielden op 27 februari 2007 in het centrum van Bergen op Zoom de grootste gezamenlijke rechercheactie in de geschiedenis van het korps. De actie was gericht op een professionele groepering die zich bezig zou houden met georganiseerde zware criminaliteit. Er werden in totaal 35 personen aangehouden. Naast lidmaatschap van een criminele organisatie, witwassen, handel-, bezit-, in- en uitvoer van verdovende middelen wordt een aantal mensen ook verdacht van geweldsdelicten. Ook belastingfraude wordt niet uitgesloten.
Het recherche-onderzoek werd mede opgestart om een einde te maken aan de overlast die werd ervaren bij omwonenden, door de handel in softdrugs vanuit verschillende panden in het centrum van Bergen op Zoom. Justitie heeft beslag gelegd verschillende panden, waaronder die van coffeeshop Africa. Dit houdt in dat de eigenaar het pand niet kan verkopen maar er wel in kan blijven wonen.

Auteur: Manon Erkens