Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Do 17 jan Kapotgeknipte eiwitten triggeren auto-immuniteit 15:30 uur Drs. G.W. Schilders (Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica)
Titel proefschrift: The human exosome and its auxiliary proteins: Controlling RNA degradation and processing

Promotor: Prof. dr. G.J.M. Pruijn

E-mail: g.schilders@ncmls.ru.nl
Bij mensen die aan een auto-immuunziekte lijden, is het immuunsysteem zodanig ontregeld dat het antistoffen maakt tegen lichaamseigen stoffen. Bij het polymyositis/sclerodermie (PM/Scl) overlapsyndroom zijn deze antistoffen gericht tegen het exosoom. Dit complex van eiwitten is betrokken bij het afbreken van RNA in de cel. RNA vormt een essentiële schakel in de informatiestroom van de cel en daarom is een strakke controle op de afbraak van RNA van levensbelang voor de cel.
Geurt Schilders beschrijft enkele eiwitten die de activiteit van het exosoom kunnen reguleren en die assisteren in het afbreken van RNA-moleculen. Verder vond hij dat PM/Scl-75, een van componenten waar het exosoom uit opgebouwd is, geknipt wordt zodra een cel sterft. Mogelijk wordt het geknipte PM/Scl-75 niet langer als lichaamseigen gezien, waardoor er antistoffen tegen gemaakt worden. Tot slot identificeerde Schilders een exosoom-geassocieerd eiwit dat ook vaak herkend wordt door autoantistoffen. Deze antistoffen vormen mogelijk een interessante additionele marker voor de diagnose van het PM/Scl-overlap syndroom. Geurt Schilders (Oisterwijk, 1979) studeerde biologie in Nijmegen. Hij deed zijn promotieonderzoek op de afdeling Biomoleculaire Chemie, onderdeel van het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences en het Institute for Molecules and Materials. In april 2007 begon hij daar als post-doc aan een project gericht op het identificeren van autoantilichaam markers voor colorectale kanker.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda