Inspectie v/h Onderwijs



* European University for Professional Education

European University for Professional Education

17 jan. 2008

Op 4 september 2006 heeft de staatssecretaris van OCW de European University for Professional Education (EUPE) een waarschuwing gegeven, omdat de instelling niet voldeed aan een aantal in de WHW gestelde de eisen. In een onderzoek en een aanvullend documentenonderzoek constateerde de inspectie dat EUPE op de peildata 4 december 2006 en 8 maart 2007 niet aan alle wettelijke vereisten voldeed.

De instelling, die zich richt op onderwijs aan buitenlandse studenten, voldeed niet aan de eisen die de Wet Hoger Onderwijs stelt ten aanzien van de kwaliteitszorg, de registratie, het onderwijs, de examens en de vooropleidingseisen.

In een vervolgonderzoek heeft de inspectie onderzocht of EUPE in de gegeven situatie rechtmatig en adequaat heeft gehandeld. De inspectie heeft daarvoor de maatregelen beoordeeld die EUPE genomen heeft voor het herstel van de eerder geconstateerde tekortkomingen.

De inspectie ziet onvoldoende grond om de rechten verbonden aan de aanwijzing van de opleiding internationaal management te ontnemen of het betreffende besluit nog langer aan te houden. Op basis van deze overweging adviseert de inspectie aan de minister het volgende:
1. De voorwaardelijke ontneming van de rechten verbonden aan de aanwijzing van de opleiding internationaal management in te trekken.

2. De instelling te wijzen op het feit, dat de minister verwacht dat de instelling geconstateerde tekortkomingen wegwerkt.
3. Om een jaar na een eventuele accreditatie van de Bachelor of Business Administration of International Management een onderzoek te laten instellen naar de kwaliteit van de voorlichting, werving en toelating van nieuwe studenten, het functioneren van de examencommissie en de kwaliteit van het onderwijs vanuit het referentiekader van de toets bestaande opleiding. Dit onderzoek zou uitgevoerd kunnen worden door de inspectie in samenwerking met de NVAO.

4. Als de opleiding op 31 december 2008 geen geaccrediteerde opleiding heeft, de aanwijzing van de instelling alsnog in te trekken.