Erasmus Universiteit Rotterdam

Cultureel erfgoed scoort niet bij de media

De economische waarde van cultureel erfgoed wordt nog te veel onderschat. Dit stelt Jan Willem van Beusekom tijdens de achtste Carel Birnielezing, die hij op donderdag 17 januari 2008 uitspreekt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van Beusekom, tot voor kort hoofd Monumentenbeleid bij de Stichting Nationaal Contact Monumenten, signaleert verder dat cultureel erfgoed bij de media helaas niet hoog scoort.

In zijn lezing Monumenten als onderdeel van cultureel erfgoed gaat Van Beusekom uitgebreid in op de economische waarde van cultureel erfgoed. Zeker in een Europese context wordt deze nog te veel onderschat en leidt de onvervangbaarheid van dit erfgoed gemakkelijk tot kapitaalvernietiging. Daarbij blijft continuïteit in zaken als beleid, wet- en regelgeving, financiering en werkgelegenheid noodzakelijk, aldus Van Beusekom. Ook pleit hij voor een nieuwe belangenorganisatie voor de honderden particuliere monumentenorganisaties die zich inzetten voor behoud, instandhouding en gebruik van het gebouwd cultureel erfgoed in ons land. De invloed van de media valt niet te onderschatten, zegt Van Beusekom. Hij constateert dat cultureel erfgoed helaas niet hoog scoort.

De Carel Birnielezing is vernoemd naar wijlen Carel Birnie, directeur van het Nationaal Danstheater, die voor veel managers in de culturele sector een voorbeeld is geweest. De Carel Birnielezing wordt jaarlijks gehouden bij de uitreiking van de certificaten kunst en- cultuurmanagement, een curriculum van de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen (FHKW) van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Nadere informatie:

Carel Birnielezing, donderdag 17 januari 2008, aanvang 16.00 uur Plaats: Forumzaal, Woudestein
Info: Mediarelaties, Sandra van Beek, Yvette Nelen, (010) 408 1216 E-mail press@remove-this.eur.nl

16 januari 2008