Nationaal Restauratiefonds


PERSBERICHT
Hoevelaken, 17 januari 2008

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven:
noodklokken voor behoud religieus erfgoed.

Overheden en kerkbestuurders moeten de handen ineenslaan bij het veilig stellen van het religieus erfgoed in Nederland. Dat zei professor mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds, vandaag bij de opening van het Jaar van het Religieus Erfgoed 2008. Tijdens een bijeenkomst in de Utrechtse Domkerk gaf Van Vollenhoven zijn visie op de zorg voor religieus erfgoed.

Van Vollenhoven schetste in zijn toespraak een verontrustend beeld. Door ontkerkelijking komt het religieus erfgoed onder zware druk. Kerkelijke gemeenschappen hebben grote moeite om de kosten die hun (historische) gebouwen en kunstcollecties met zich meebrengen te dragen. Steeds meer kerken en kloosters sluiten hun deuren. Van de ca. 19.000 kerken die ooit in Nederland gebouwd werden, bestaan er op dit moment nog ongeveer 8 á 9.000. Naar verwachting zullen er in de komende jaren zo'n
1.000 tot 1.200 kerken aan de eredienst worden onttrokken. Waar het monumenten betreft wordt vaak in een moeizaam proces nog een nieuwe bestemming gezocht. Bij niet-beschermde gebouwen is de kans op sloop reëel, zeker in stads- en dorpskernen waar de economische druk groot is.

Het is volgens Van Vollenhoven vanzelfsprekend dat vrijwel iedereen het belang van het behoud van kerkgebouwen onderschrijft. Zij zijn immers van grote betekenis voor een stad, dorp of wijk. Herbestemming en hergebruik van kerkgebouwen is een steeds terugkerend thema. De voorzitter van het Restauratiefonds bepleitte in zijn toespraak een integrale aanpak. Probleem hierbij is dat exacte gegevens over aantallen kerken en benodigde bedragen niet beschikbaar zijn. Het probleem helder, exact en compleet in beeld brengen is volgens Van Vollenhoven één van de grote opgaven in dit Jaar van het Religieus Erfgoed 2008. De geplande publiek toegankelijke database (Reliwiki) is daarbij een belangrijk middel. Daarnaast pleit Van Vollenhoven voor een informatiebank met goede voorbeelden van herbestemmingen. Beiden moeten bijdragen aan het kunnen anticiperen op leegstand van kerkgebouwen.


2

De voorzitter van het Restauratiefonds benadrukte in zijn toespraak ten slotte de wenselijkheid van een financiële stimuleringsregeling voor herbestemmingen van religieus erfgoed. Een bescheiden bijdrage kan als `trigger-money' dienen om de functieomzetting van kerken te vereenvoudigen. Dat zou in de vorm van een plankostenregeling of een laagrentende financiering kunnen. Het gaat immers om een investering waar een sluitende exploitatie op moet volgen. Daarmee zou een revolverend fonds voor herbestemming van religieus erfgoed kunnen ontstaan, waaruit telkens opnieuw leningen kunnen worden verstrekt. Het Restauratiefonds zal deze gedachte in 2008 zeker inbrengen in de door minister Plasterk van OCW aangekondigde discussie over de modernisering van het monumentenstelsel.

De officiële opening van het Jaar van het Religieus Erfgoed is door professor mr. Pieter van Vollenhoven om 17.30 uur verricht in de Utrechte Domkerk. Vanaf dit tijdstip luiden overal in Nederland kerkklokken om de opening van het Jaar hoorbaar aan te kondigen.

De Stichting Nationaal Restauratiefonds is een particuliere organisatie die samenwerkt met het rijk, met gemeenten en provincies en met financiële instellingen. Door het bieden van financieringsfaciliteiten en voorlichting ijvert het Restauratiefonds voor het behoud van monumenten in Nederland. Het fonds stelt zich ten doel om meer met één en dezelfde subsidie-euro te doen voor de monumentenzorg. Het Restauratiefonds opereert als financier voor eigenaren van behoudenswaardige panden en verzorgt maatwerkoplossingen voor de financiering van restauraties en onderhoud.

Noot aan de Redactie:
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met de heer P.J.A. Baars van het Nationaal Restauratiefonds, telefoon (033) 25 39 229 / 06 22 39 73 81, e-mail p.baars@restauratiefonds.nl.

Voor meer informatie over 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed kunt u contact opnemen met: Maike Woldring (publiciteit, m.woldring@2008re.nl, 024-3223043 / 06-23773701) of Mirjam Blott (projectleider, m.blott@2008re.nl, 0343-451250/ 06-27430329) Voor fotomateriaal en achtergrondinformatie verwijzen wij u naar de website www.2008re.nl.