Ingezonden persbericht


DEN HAAG, DINSDAG 27 NOVEMBER 2007

INTERNATIONAAL LITERATUURFESTIVAL DEN HAAG - THE HAGUE INTERNATIONAL LITERATURE FESTIVAL

Elif Shafak opent Winternachten 2008

De Turkse schrijfster Elif Shafak opent het internationaal literatuurfestival Winternachten met de Winternachtenlezing in de Nieuwe Kerk in Den Haag. In de Winternachtenlezing op donderdagavond 17 januari houdt zij een pleidooi voor de schrijver als pendelaar tussen culturen. Shafak meent dat de schrijver als geen ander in staat is de twee conflicterende werelden - de islamitische en westerse - dichter bij elkaar te brengen. Bas Heijne, essayist en redacteur van NRC Handelsblad, zal haar introduceren en interviewt haar na de lezing.

Nomade
Shafak is schrijfster van onder andere het aangrijpende en humoristische De bastaard van Istanbul dat begin dit jaar in Nederlandse vertaling uitkwam en van het in 2006 in het Nederlands verschenen Het luizenpaleis. De schrijver als nomade, de gepolariseerde samenleving en multiculturalisme zijn belangrijke thema s in het werk van Shafak. Uit haar boeken blijkt dat zij sterk verbonden is met Istanbul, maar ook zie je invloeden van de vele verblijven in andere landen en steden. Haar werk doet stof opwaaien en werd direct opgemerkt door critici. Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk prijst haar als de beste Turkse schrijfster van dit decennium .

De Winternachtenlezing vindt plaats op donderdag 17 januari 2008 om 20.00 in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De lezing en introductie worden in boekvorm uitgegeven (Nederlands- en Engelstalig).

Geschiedenis schrijven?
Shafak opent niet alleen het festival maar treedt tijdens Winternachten nog een keer op. In het programma Geheugen, spreek gaat zij in gesprek met Harry Mulisch en de Zuid-Afrikaanse dichteres Antjie Krog over de angst voor een vergeten verleden en de taak van de schrijver zich dat verleden te herinneren. Dit programma sluit aan bij het thema Spookschip de Wereld , het festival staat in het teken van angst.

Geheugen, spreek vindt plaats tijdens het avondprogramma van Winternachten op vrijdag 18 januari. Het avondprogramma start om 20.00 in Theater aan het Spui / Filmhuis Den Haag. De gespreksleider is Rudi Wester.

Over Winternachten - internationaal literatuurfestival Den Haag Meer dan tachtig schrijvers, filmmakers en musici uit o.a. Zuid-Afrika, Indonesië, Turkije, Suriname, Antillen/Aruba, de Arabische wereld, Nederland en Vlaanderen komen samen tijdens Winternachten. De ontmoeting tussen de verschillende kunstenaars resulteert in geanimeerde gesprekken, scherpe debatten, blikverruimende voordrachten, inspirerende films en grensoverschrijdende muziek. Sinds de eerste editie in 1995 is Winternachten uitgegroeid tot toonaangevend internationaal literatuurfestival in Nederland.

Winternachten vindt plaats van donderdag 17 t/m zondag 20 januari 2008 in Den Haag. Locaties: Nieuwe Kerk, Theater aan het Spui / Filmhuis Den Haag en Café Brasserie Dudok. Voor meer informatie zie www.winternachten.nl.

Stichting DOEN ondersteunt de serie jaarlijkse Winternachtenlezingen, omdat internationale schrijvers hier de mogelijkheid krijgen om hun denkbeelden te delen en zo een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat in Nederland. NOOT AAN DE REDACTIE,