Ingezonden persbericht


Persconferentie 17 januari, 12.30-14 uur

Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement,

Steenweg 6, Utrecht

Mediaformulier (in bijlage) voor aanmelding persconferentie + RVD-accreditatie Domkerk

Persbericht

9 januari 2008

Spectaculaire kapel in ijs - prikkelend debat - verrassende muziek

Landelijke opening 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed

Domkerk/Domplein Utrecht, 17 januari 2008

Een reconstructie van de Heilige Kruiskapel uit 695 - in 35.000 kilo ijs - op het Utrechtse Domplein vormt het spectaculaire middelpunt van het openingsprogramma 2008 Jaar van het Religieus Erfgoed op 17 januari a.s..

De officiële opening van het Jaar wordt hier rond 17.30 uur verricht door Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven. Vanaf dit tijdstip luiden overal in Nederland kerkklokken om de opening van het Jaar hoorbaar aan te kondigen.

Tijdens een voorafgaand programma voor genodigden in de Domkerk (15.45 17.15 uur) prikkelt drs. Jacobine Geel kopstukken uit de religieuze en culturele wereld tot een debat over de betekenis en toekomst van religieus erfgoed. Basis van het debat vormt de nieuwe documentaire Kerk te Koop van Frans Bromet, die op 21 en 28 januari a.s. door de NCRV wordt uitgezonden.

Dit besloten programma wordt omlijst met eeuwenoude kerkmuziek in nieuwe arrangementen, Portugees-Joodse koorzang, islamitische soefipoëzie uit de 12e eeuw en spirituele tradities vanuit de Surinaams-Hindoestaanse cultuur.

Kruiskapel in ijs: 17 t/m 20 januari

Onder het plaveisel van het Utrechtse Domplein bevinden zich de restanten van één van de oudste stenen kerken van Nederland: de Heilige Kruiskapel (695). Een schaalmodel (1:2) wordt op deze plek in ijs gebouwd en van verlichting voorzien. Tot en met zondag 20 januari is de ijskapel zichtbaar voor publiek; regelmatig worden demonstraties ice-carving gegeven. Vrijdag 18 januari zullen de hele dag scholieren van groep 7 en 8 van diverse Utrechtse basisscholen ijskoude workshops gaan volgen onder begeleiding van professionele ice-carvers .

Debat bij fragmenten NCRV-Dokument Kerk te Koop (Frans Bromet)

Frans Bromet verdiept zich in de documentaire Kerk te Koop in de keuzen die verkoop

van religieus erfgoed vergt aan de hand van de herbestemming van drie kerken in Weesp, en de gevolgen die deze heeft voor de kerkgemeenschap.

Naar aanleiding hiervan brengt drs. Jacobine Geel een debat op gang met prof. dr. E. Kimman, algemeen secretaris van de Rooms Katholieke Kerk, J.J.P. Boosman, hoofdkrijgsmachtrabbijn b.d., M. Sini, directeur Grote Stedenbeleid ROC Utrecht en voorzitter stichting Islam en Burgerschap en dr. ir. K. Doevendans, hoofddocent stedenbouw TU Eindhoven en voorzitter Werkgroep Kerkbouw van de Protestantse Kerk in Nederland.

Intercultureel muziekprogramma

Musici presenteren tijdens het programma in de Domkerk persoonlijke interpretaties van diverse religieuze muziektradities. Het Kathedrale Koor Utrecht met eeuwenoude kerkmuziek in nieuwe arrangementen. Santo Serviçio brengt Portugees-Joodse koorzang. De Iraakse zangeres Farida vertolkt op indringende wijze islamitische soefipoëzie uit de 12e eeuw. De Surinaams-Hindoestaanse Raj Mohan slaat met zijn muziek een brug tussen spirituele tradities. Later dit jaar toert deze muziek in het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed door Nederland.

Documentaires kijken in het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement

In het Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement in Utrecht (gevestigd in de voormalige Buurkerk) zijn van 18 t/m 20 januari documentaires rondom religieus erfgoed te zien, zoals Jiddisjkeit , over de geschiedenis van Amsterdamse Synagoge Nidchei Israel Jechanes

(voor informatie openingstijden en bereikbaarheid: www.museumspeelklok.nl).

2008 Jaar van het Religieus Erfgoed

2008 Jaar van het Religieus Erfgoed heeft als doel de belangstelling voor en de kennis van het religieus erfgoed in Nederland te vergroten en een duurzame toekomst ervan te bevorderen. Aanleiding vormt het feit dat Nederlands ongekend rijke religieus erfgoed (dat varieert van kerken, synagogen, kloosters en kapellen tot abdijen, moskeeën en begraafplaatsen) door ontkerkelijking onder zware druk staat.