Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA: "Zet molen De Adriaan niet uit de wind"

De PvdA wil dat de windvang van molen De Adriaan door de nieuwbouw in het Scheepmakerskwartier niet slechter wordt. Daarom zal de PvdA donderdag 17 januari in de gemeenteraad een motie indienen die het College van B&W verzoekt om de maximale bouwhoogte van de gebouwen direct tegenover De Adriaan terug te brengen naar vier bouwlagen. Nu staat in het concept-Masterplan nog dat deze gebouwen maximaal zes bouwlagen hoog mogen worden.

PvdA-raadslid Jeroen Fritz: "Molen De Adriaan is van groot toeristisch belang voor Haarlem. Een molen hoort te kunnen draaien, en daarvoor is een goede windvang van belang. Een stadsmolen heeft weliswaar altijd te maken met een beperkte windvang, maar deze mag door de nieuwbouwplannen in het Scheepmakerskwartier niet nog verder verslechteren".

De PvdA wil dat de bebouwing in de uiterste zuidwesthoek van het Scheepmakerskwartier, direct aan de overkant van het kleine insteekhaventje tegenover De Adriaan, maximaal vier bouwlagen hoog wordt. Dit komt overeen met de stellinghoogte van de molen (12 meter). Wanneer hier onverhoopt toch van wordt afgeweken moet uit een onafhankelijk onderzoek duidelijk worden dat dit niet ten kosten gaat van de molenbiotoop van De Adriaan.

Behalve over de bouwhoogte bij de molen wil de PvdA ook nog discussie over de precieze locatie van de geplande passantenhaven. Die is nu aan de kant van het spoor gepland, maar sommigen pleiten voor plaatsing van de haven bij de molen. Fritz: "Ik heb de wethouder in de commissie gevraagd de verschillende varianten naast elkaar te zetten en alle voor- en nadelen van de verschillende varianten op een rijtje te zetten. Zo kunnen wij als gemeenteraad bij de uiteindelijke besluitvorming over het plan over een paar maanden een afgewogen keuze maken. De wethouder heeft dit toegezegd".

*** EINDE PERSBERICHT ***