Gemeente Den Haag

Gemeente Den Haag

Dienst Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Den Haag, 17 januari 2008

Gemeente opent adviesbalie voor VvE's
Subsidie woningonderhoud werpt vruchten af

Dankzij een actief subsidiebeleid voor particulieren is inmiddels de staat van onderhoud van ruim zesduizend Haagse woningen enorm verbeterd. Om dit niveau te handhaven, start de gemeente in februari 2008 met een grootscheepse voorlichtingscampagne voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's). Vanaf april 2008 kunnen huiseigenaren voor advies en hulp ook terecht bij een speciale VvE-balie.

Dit blijkt uit rapportages over de particuliere woningverbetering in de periode 1994-2001 die het college van burgemeester en wethouders behandelde. In deze periode kwamen in totaal ruim tienduizend woningen in aanmerking voor onderhoudssubsidie. Nu in 2007 is inmiddels ruim zestig procent hiervan klaar met het onderhoud.
Volgens wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) is hierdoor de kwaliteit van de particuliere woningvoorraad in de stad stevig omhoog gegaan: "We zijn op de goede weg, maar er blijft werk aan de winkel. We streven naar een deelnamepercentage van vijfenzeventig procent. Dat hebben we nog niet gehaald. Zo blijven de wijken Centrum en Laakkwartier nog in de aanpak van onderhoud achter." Het college heeft daarom besloten om in die wijken de eigenaren extra aan te schrijven om het uitvoeren van onderhoud te stimuleren. In Centrum gaat het om 485 woningen, in Laakkwartier om 357 woningen die in slechte of matige staat verkeren.

VvE-balie
Den Haag heeft circa twintigduizend VvE's. Het merendeel van deze VvE's bestaat uit drie tot zes woningen. Veel hiervan zijn slapend: ze hebben geen spaarpot voor onderhoud, geen VvE- vergadering en geen actief bestuur. Uit onderzoek blijkt dat veel eigenaren niet eens weten dat ze lid zijn van een VvE of niet weten wat dit lidmaatschap dan inhoudt. Ook om deze kennisachterstand op te heffen, start de gemeente de voorlichtingscampagne en opent het de VvE-balie.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Noot voor de redactie, Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: