'Virtuele' rondgang door het Nederlands Paviljoen in Auschwitz

14/01/2008 09:00



Nederlands Auschwitz Comité



Donderdag 17 januari 2008 om 16.00 uur gaat de nieuwe website van het Nederlands Auschwitz Comité, www.auschwitz.nl, online. De website biedt de mogelijkheid om in het Nederlands Paviljoen in Auschwitz 'te wandelen' door de recent vernieuwde tentoonstelling over de vervolging en deportatie van de Nederlandse Joden. Ook wordt aandacht besteed aan de Sinti en Roma, opgepakte verzetsmensen en politieke gevangenen.

Op deze tentoonstelling bevindt zich een herdenkingsruimte met een namenwand die de namen bevat van de 60.000 Nederlanders, voornamelijk Joden, die in Auschwitz zijn vermoord. Op de site is elke naam leesbaar.

Daarnaast geeft de website een beeld van de Holocaust in Europees perspectief. Juist door de Holocaust op deze wijze te benaderen, wordt niet alleen de plaats van Nederland in het totaal duidelijker, maar geeft het ook de verschillen in aard en intensiteit van vervolging tussen West- en Oost Europa weer. Bovendien sluit deze aanpak geheel aan bij het huidige Europa, het wegvallen van de interne Europese grenzen en de toenemende interesse voor onze mede-Europeanen.

De 'virtuele' rondgang door het Paviljoen en het deel 'Holocaust in Europees perspectief' bevatten materiaal dat te gebruiken is in het voortgezet onderwijs.

Mevrouw drs. P. Huitsing MCM, directeur van de Eenheid Oorlogsgetroffenen en herinnering WOII van het Ministerie van VWS, zal de 'virtuele' rondgang openen. De opening zal worden ingeleid door Frits Barend.





http://www.auschwitz.nl