Gemeente Leeuwarden

Persbericht: Uitslaande brand aan Jacobijnerkerkhof te Leeuwarden

Woensdagavond 16 januari is er brand uitgebroken in een appartementcomplex aan het Jacobijnerkerkhof te Leeuwarden. De brand brak tegen 22.30 uur uit en verspreidde zich naar de aangrenzende appartementen. Toen Brandweer Leeuwarden arriveerde hadden alle bewoners reeds het pand verlaten. De bewoonster van het appartement waar de brand ontstond is door haar buren uit deze woning gehaald. Zij is met ernstige brandwonden aan haar voeten opgenomen in het brandwondencentrum in Groningen.

Doordat het een zeer grote brand betrof werd de hulp ingeroepen van het brandweerkorps van Menaldumadeel. In totaal werden vier autotankspuiten en een hoogwerker ingezet. Gezamenlijk kregen de korpsen de brand snel onder controle, maar het duurde nog enige uren voordat het sein 'brand meester' kon worden gegeven. Dit kwam doordat het vuur lastig bereikbaar was. In totaal zes woningen liepen brand- water- en rookschade op. Een fors aantal aangrenzende woningen liep water- en rookschade op.

De bewoners van het appartementencomplex zijn noodgedwongen opgevangen door familie, vrienden of kennissen in de buurt. Het ging hier om de bewoners van ongeveer 24 appartementen. Tijdens het nablussen en gedurende nacht is het complex bewaakt door een beveiligingsbedrijf.

Helaas is tijdens het nablussen een van de stenen van het Joods Monument beschadigd tijdens de verwijdering. Dit was niet te voorkomen en noodzakelijk voor het nabluswerk.

De oorzaak van de brand wordt de komende dagen onderzocht.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, telefoon (058) 233 40 02.