Ingezonden persbericht


Participatie Agro & Co: Gloeibacterie tegen vervuild water

Tilburg (17 januari 2008) - Ontwikkelmaatschappij Agro & Co neemt een participatie in microLAN, specialist in het meten en constateren van water verontreiniging. De Waalwijkse onderneming gebruikt voor haar metingen lichtgevende bacteriën, een procédé dat microLAN met de TOXcontrol als eerste in de praktijk toepast.

De financiële injectie uit het zogeheten Kapitaalfonds past in de strategie van Agro & Co om in te zetten op duurzame en levensvatbare innovaties. 'Schoon en zuiver water is voor zowel de burger (drinkwater) als de agrarische sector (proceswater) belangrijk. Zo wil een agrarische ondernemer de zekerheid dat wanneer hij sproeit het water niet vervuild is met toxische stoffen', legt investment manager Henri Schellen uit.

Maas en Rijn

Luminiscerende bacteriën reageren direct op vervuiling door minder licht te geven. Hoe zwakker de bacterie oplicht, des te meer is het water verontreinigd. Het procédé werkt breder dan bestaande meetapparatuur die slechts op één type vervuiling (chemische stof) reageert. microLAN heeft in Nederland al installaties werken bij waterinnamepunten aan de Lek (Nieuwegein) en de Maas (Hank).

'De metingen leren dat in de Rijn eigenlijk nauwelijks nog ernstige chemische verontreiniging voorkomt', stelt microLAN directeur Joep Appels. 'De Maas doet het wat dat betreft slechter; daarin wordt 3 à 4 keer per jaar een verontreiniging gemeten.'

microLAN startte in 2002 met de ontwikkeling van de TOXcontrol. Daarbij werkte het samen met ASW (Elektro & Elektronica Assemblage) en Vitens, het grootste waterbedrijf van Nederland. Sinds 2006 is de TOXcontrol op de markt. Behalve in Nederland maken waterbedrijven in China, Groot-Brittannië, Frankrijk en de Verenigde Staten gebruik van de techniek.

Voor microLAN opent de deelneming van Agro & Co de weg naar verdere verfijning van het product. Daar waar de TOXcontrol nu nog alleen chemische vervuiling detecteert, wil microLAN op korte termijn ook bacteriologische verontreinigingen (legionella, E. coli) kunnen constateren. Het prototype daarvoor is in de loop van 2008 klaar.

----------
Over microLAN
microLAN is in 2002 begonnen als handelsonderneming in laboratoriumapparatuur voor milieu- en wateranalyses. Behalve de TOXcontrol biedt microLAN de Microtox en speciale Immunoassays om de kwaliteit van bodem en water te meten. Op de website www.microlan.nl vindt u meer informatie over de onderneming.

Inmiddels heeft microLAN zich gespecialiseerd in de ontwikkeling en internationale marketing van snelle biosensoren voor wateranalyse. Op de website www.toxcontrol.com vindt u meer informatie over de toepassing met de lichtgevende bacteriën.

Over Agro & Co
Agro & Co Brabant is de ontwikkelingsmaatschappij voor de agro- en foodsector in Brabant. Agro & Co steunt innovatieve, startende bedrijven die in de agrofood het verschil kunnen maken. Zo nodig verstrekt Agro & Co via zijn kapitaalfonds risicodragend vermogen om ondernemers de laatste stap naar marktintroductie te kunnen laten zetten. Voor meer informatie kunt u terecht op www.agro-co-brabant.nl.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht