Jan Vogel Fonds muziekprojecten ondergebracht bij Cultuurfonds

17/01/2008 09:00



Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds



Jan Vogel Fonds voor kleinkunst-muziekprojecten ondergebracht bij Cultuurfonds

Amsterdam, 16 januari 2008. Met ingang van 1 januari 2008 is bij het Prins Bernhard Cultuurfonds het Jan Vogel Fonds operationeel. Het fonds is bestemd voor het ten gehore brengen van werken van Jan Vogel en het bevorderen van muziekprojecten als onderdeel van de kleinkunst. Het fonds heeft een looptijd van 15 jaar en heeft een vermogen van 200.000 euro. Over Jan Vogel
Jan Vogel (1903-1983) was een veelzijdig musicus. Hij studeerde piano aan het Amsterdams Conservatorium en volgde viool-, compositie- en orgellessen. Jan Vogel heeft 52 composities voor accordeon en mondharmonica op zijn naam staan. Naast zijn werk als dirigent was Vogel als pianist en organist verbonden aan de NRCV, waar hij de sopraan Jo Vincent begeleidde. Later werkte hij bij de VARA als pianist-begeleider van 'De Flierefluiters' en het kinderkoor 'De Roodborstjes'. Vogel ging zich gaandeweg toeleggen op dirigeren en componeren. Tot zijn beste klassieke werken behoren Suite voor kleine en grote kinderen (1928), de operette Marijke (1939), de symfonische schets Javaanse Kampong (1941) en de orkestsuite Ketelbinkie. Vanaf 1946 kreeg Vogel internationale erkenning in de amusementswereld met liedjes als Bloesem van Seringen, 't Sprookje is uit en Rode Rozen, waarmee hij ook bij het grote publiek bekend is geworden. Na zijn dood richtte zijn weduwe, de sopraan Jo Rammers, in 1986 de Stichting Jan Vogel op met als doel de muzikale erfenis van haar man in ere te houden en de uitvoering van zijn werken te bevorderen. Jo Vogel overleed in 2003 en de stichting erfde het vermogen. Om goede en zorgvuldige besteding van het vermogen te garanderen, besloot het bestuur in 2007 de stichting als CultuurFonds op Naam aan het Prins Bernhard Cultuurfonds over te dragen.

Aanvragen
Aanvragen voor een bijdrage uit het Jan Vogel Fonds worden behandeld door de adviescommissie Podiumkunsten en dienen te voldoen aan de richtlijnen van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Deze zijn te vinden op www.cultuurfonds.nl. Om te testen of het verzoek aan de richtlijnen voldoet, is het raadzaam eerst de Richtlijnenwijzer te doorlopen.