Gemeente Hoorn


Koninklijke onderscheiding voor de heer P. van der Sluijs

17 januari 2008 - Op woensdag 16 januari 2008 heeft burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen een koninklijke onderscheiding overhandigd aan de heer P.A.H. van der Sluijs. Dit gebeurde tijdens de receptie ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Hoornse afdeling van het Nederlandse Rode Kruis. De heer Van der Sluijs is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Het Nederlandse Rode Kruis heeft als doelstelling het bijdragen aan een vreedzame, tolerante en humane wereld door het helpen van mensen wiens leven, gezondheid, welzijn of waardigheid wordt bedreigd. Het Nederlandse Rode Kruis heeft meer dan 330 plaatselijke afdelingen die samenwerken in ruim 60 regios. Het Rode Kruis heeft landelijk ongeveer 33.000 vrijwilligers. Eén daarvan is de heer Piet van der Sluijs.

Rode Kruis in Rotterdam en regio Delta Zuid-Holland In de jaren 60 is de heer Van der Sluijs op jonge leeftijd bij het Rode Kruis in Rotterdam begonnen. Na hier enkele jaren in verschillende functies actief te zijn geweest, heeft de heer Van der Sluijs de overstap naar de regionale afdeling gemaakt. Hij werd plaatsvervangend regiocoördinator verbindingen van de regio Delta Zuid-Holland. Evengoed bleef hij lid van de colonne van de afdeling Rotterdam.

Rode Kruis Hoorn en omstreken In 1982 kwam de heer Van der Sluijs de Hoornse gelederen versterken. Na verschillende functies te hebben bekleed (onder andere staflid rampenbestrijding, groepscommandant, plaatsvervangend commandant, commandant geneeskundig peloton), stapte de heer Van der Sluijs in 1995 over naar de regionale afdeling in West-Friesland en uiteindelijk naar Noord-Holland Noord. De heer Van der Sluijs werd benoemd als regiocoördinator rampenhulpverlening GHOR. Dit houdt in dat hij 24 uur per dag oproepbaar was. Dit terwijl hij daarnaast gewoon een baan heeft. In 1999 werd de heer Van der Sluijs benoemd als coördinator eerste hulpverlening bij de Hoornse afdeling. Hij bleef daarnaast actief voor de regio. Sinds april 2003 is de heer Van der Sluijs voorzitter van de Hoornse afdeling. Daarnaast is hij voorzitter van het district West-Friesland en is hij bestuurslid noodhulp. Vanaf 1 december 2005 is hij ook bestuurslid internationale activiteiten.

Overige activiteiten voor het Nederlandse Rode Kruis Naast de eerder genoemde functies heeft de heer Van der Sluijs ook veel andere activiteiten voor het Nederlandse Rode Kruis verricht. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de reorganisatie van het Nederlandse Rode Kruis en aan de ontwikkeling van de rampenhulpverlening binnen het Nederlandse Rode Kruis. Hierbij heeft hij vooral een grote bijdrage geleverd in de vorming van de diverse hulpverleningstaken tussen uitvoerende vrijwilligers en de besturen in Noord-Holland. Ook is hij initiator en stimulator geweest om internationale hulpverlening binnen Hoorn en West-Friesland gestalte te geven, is hij instructeur, docent, coördinator en organisator van EHBO-opleidingen en is hij bestuurslid van de wandelgroep Nederlandse Rode Kruis voor de vierdaagse in Nijmegen. Dit is een greep uit de vele activiteiten die de heer Van der Sluijs voor het Nederlandse Rode Kruis heeft verricht en nog steeds verricht.

Voortaan Ridder in de Orde van Oranje Nassau Al deze activiteiten maken samen dat de heer Van der Sluijs zich al sinds de jaren 60 inzet voor het Nederlandse Rode Kruis op zowel plaatselijk, regionaal, landelijk als internationaal niveau. Bij gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Hoornse afdeling van het Rode Kruis, heeft Hare Majesteit de Koningin besloten om de heer Van der Sluijs te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester dr. G.O. van Veldhuizen mocht, in aanwezigheid van veel collegavrijwilligers van de heer Van der Sluijs, de koninklijke onderscheiding opspelden.