Persbericht

Recurrente omzet 2007 stijgt licht tot 656,2 miljoen euro

Recurrente omzet 4e kwartaal bedraagt 157,8 miljoen euro (2006: 163,9 miljoen euro)

Hooglede-Gits, 17 januari 2008. ­ De recurrente omzet van de Groep Deceuninck, wereldwijd toonaangevend producent van kunststof raamsystemen en bouwprofielen, is in 2007 met 0,4% licht gestegen tot 656,2 miljoen euro (2006: 653,9 miljoen euro). Zonder de Verenigde Staten steeg de recurrente omzet met 7,5%. Het afgezette volume van de groep daalde met 2,2%, te wijten aan de stopgezette houtcomposietactiviteiten in de Verenigde Staten. Zonder deze houtcomposietverkopen steeg het volume op jaarbasis met 0,9%. Vreemde valuta hadden jaar op jaar een negatieve impact van 0,7%.

Ondanks moeilijke marktomstandigheden in de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ­ in 2006 samen nog goed voor 35% van de totale omzet ­ is Deceuninck erin geslaagd de recurrente omzet met 0,4% te verhogen. De recurrente omzet is de omzet uit de normale profielverkopen na aftrek van de niet vergelijkbare omzet. De impact van deze laatste bedraagt op jaarbasis 8,8 miljoen euro (1,3%). Aan de basis van dit resultaat liggen de succesvolle introductie van de innoverende producten Twinson in Europa, de kleurenstrategie Deuctone en het raamsysteem Zendow op de thuismarkt - België - en in Frankrijk. Ook de substantiële omzetstijging in de groeiregio's Turkije en Oost-Europa hebben in belangrijke mate bijgedragen tot het bekomen resultaat. De omzet in het vierde kwartaal heeft de verwachtingen niet ingelost. De recurrente omzet bedraagt 157,8 miljoen euro, een daling met 3,6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2006. De verhoopte zachte landing van de huizencrisis in de Verenigde Staten bleef uit. De omzet op de Duitse markt daalde substantieel. De vergelijkingsbasis voor Duitsland was echter moeilijk. Tijdens het 4e kwartaal 2006 profiteerde de omzet er immers van de vooruitgeschoven aankopen in het kader van de 3% BTW-verhoging begin 2007.

Regionale trends

Europa

Tijdens het vierde kwartaal daalde de omzet in Europa met 2%. Dit is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de substantiële, tweecijferige daling van de omzet in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Bovenop de effecten van de BTW-verhoging eind 2006 bleef de Duitse residentiële bouw nog steeds kampen met de gevolgen van de stopzetting van de subsidie voor de bouw van een nieuwe, privé-woning. De ramenmarkt in het Verenigd Koninkrijk daarentegen bleef verder krimpen ten gevolge van een verzadiging van de lokale markt. In Oost-Europa is de omzet minder sterk gestegen dan tijdens de voorgaande kwartalen en dit vooral door een zwakke activiteit tijdens de maand december. Een uitzondering hierop vormden de verkopen van Deceuninck in Rusland die opnieuw met bijna 40 procent stegen.

Op jaarbasis daalde de omzet in West-Europa met 3%. Deze daling staat in schril contrast met de omzetstijging van meer dan 10% die de Deceuninck-organisaties in België en Frankrijk wisten te bewerkstelligen. In Oost-Europa steeg de omzet op jaarbasis met 14%. Met uitzondering van Polen werden in nagenoeg alle Oost- Europese regio's tweecijferige groeicijfers behaald.

Turkije

Tijdens het 4e kwartaal steeg de omzet in Turkije uitgedrukt in euro met 17% voornamelijk dankzij de sterke stijging van het geëxporteerde volume. Ook op de lokale Turkse markt steeg het afgezette volume. Op jaarbasis stijgt de omzet uitgedrukt in euro met 19%. Het aandeel van Deceuninck's Turkse activiteiten in de geconsolideerde omzet stijgt hierdoor van 14% in 2006 tot 16% in 2007.

Verenigde Staten

De omzet van Deceuninck North America bleef zowel voor het nieuwbouw- als voor het renovatiesegment onverminderd de gevolgen ondervinden van de aanslepende huizencrisis. Uitgedrukt in euro daalde de omzet tijdens het 4e kwartaal met 33%. De grote daling is eveneens toe te schrijven aan de gederfde omzet door de stopzetting van de verkoop van houtcomposietproducten en een zwakkere dollarkoers. Op jaarbasis daalde de omzet van Deceuninck North America uitgedrukt in dollar met 22%. Indien abstractie wordt gemaakt van de stopgezette houtcomposietactiviteiten blijft de omzetdaling beperkt tot 16%. Het aandeel van de omzet Deceuninck North America in de geconsolideerde omzet is in 2007 teruggevallen tot 14%. (2006: 19%)

Grondstofprijzen

Tijdens het 4e kwartaal bleven de PVC harsprijzen in Europa op hetzelfde niveau van het 3e kwartaal 2007. De eerder zwakke vraag naar PVC harsen - ondanks hoge ethyleenprijzen - lag aan de basis van deze stagnatie. Op jaarbasis steeg de KI prijsindex met 7%.
In de Verenigde Staten daarentegen stegen de PVC harsprijzen tijdens het 4e kwartaal met bijna 8% ten opzichte van het 3e kwartaal. Hierdoor bleef de PVC index op jaarbasis gemiddeld op hetzelfde niveau van 2006. Voor 2008 worden verder stijgende grondstofprijzen verwacht. Tijdens het eerste kwartaal van 2008 stegen de ethyleenkosten reeds met 7%. Verwacht wordt dat deze gestegen kosten zich slechts gedeeltelijk in een nieuwe prijsverhoging voor PVC harsen zullen vertalen bij een normale vraag naar PVC profielen.

Vooruitzichten

"Ondanks de sterk teruggevallen marktvolumes in Deceuninck's traditioneel belangrijke markten, nl. de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, toont de bescheiden groei van de omzet in 2007 aan dat onze langetermijnstrategie van innovatie en nieuwe groeimarkten haar vruchten afwerpt en dat we het keerpunt naar de doelstellingen voor 2010 hebben bereikt. Op vlak van verkochte volumes was december zwak. Toch hebben we de bijgestelde omzetdoelstelling voor 2007 nipt gehaald. De genomen maatregelen inzake productvernieuwing en reorganisatie van de operationele activiteiten zullen ons in staat stellen om in 2008 de omzet en de recurrente resultaten van 2007 substantieel te verbeteren. 2008 belooft opnieuw geen gemakkelijk jaar te worden. Een zachte landing van de Amerikaanse huizencrisis is nog niet in zicht en ook in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk blijft het afwachten of de residentiële bouwmarkt in 2008 opnieuw zal opveren. Daarbovenop worden we geconfronteerd met historische hoge olie- en grondstofprijzen. Kort op de bal spelen blijft de boodschap," reageert Clement De Meersman, Gedelegeerd Bestuurder van de Groep Deceuninck.

De financiële resultaten 2007 worden op donderdag 13 maart e.k. voor beurs vrijgegeven.

Wijziging in de kalender van de aandeelhouder: dinsdag 15 april: activiteitenverslag van het 1e kwartaal 2008 (in plaats van donderdag 17 april).

Over Deceuninck

Deceuninck is een geïntegreerde groep van wereldformaat die gespecialiseerd is in compounding, matrijzenbouw, ontwerp, ontwikkeling, extrusie, veredeling, recyclage en spuitgieten van kunststofraamsystemen, -profielen en
-dichtingen en houtcomposiettoepassingen voor de bouwindustrie. De groep is actief in meer dan 75 landen, telt 35 filialen (productie en/of verkoop) en stelt 2.900 personen tewerk, waarvan 730 in België. In 2007 realiseerde de groep een geconsolideerde omzet van 656 miljoen euro.

(Einde persbericht)


* * *

Noot aan de redactie: voor meer informatie, gelieve contact op te nemen met: DECEUNINCK, Ludo Debever, tel. 051/23 92 48 of 0473/55 23 35, e-mail: ludo.debever@deceuninck.com.

www.deceuninck.com


* * *


---- --