Gemeente Oisterwijk

17-01-2008
Raadhuis tot en met het torentje in de steigers

Zware aantasting door houtrot

Raadhuis tot en met het torentje in de steigers

De renovatie van het Raadhuis in Oisterwijk is in volle gang. Inmiddels staat het volledig in de steigers, inclusief het torentje. Zaterdag 12 januari heeft de raad een rondleiding gehad. Raadsleden die het torentje beklommen, konden met eigen ogen onder andere zien dat houtrot het Raadhuis behoorlijk heeft aangetast.

Boktor en lekkages

De situatie in het Raadhuis begon onveilig te worden. Dit bleek wel uit de aantasting van het torentje door Boktor en de verschillende lekkages in de verwarmingsinstallatie. Leidingen in de betonvloer lekten door ouderdom, waardoor bijna maandelijks liters water bijgevuld moest worden. Door verstoppingen in de leidingen was het ook moeilijk geworden het Raadhuis te verwarmen. Grondige renovatie van de verwarmingsinstallatie is hoogst noodzakelijk en zal ook een gunstige invloed hebben op het gasverbruik.

Erkers zwaar aangetast

Ook de erkers zijn door houtrot zodanig aangetast dat vervanging noodzakelijk is. Erkers zijn zeer gevoelig voor rot door weersinvloeden. De erkers verdwijnen om zo het Raadhuis weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Verder worden onder meer dak, dakgoten en een deel van de buitenkozijnen hersteld.

Planning
De renovatie van het Raadhuis verloopt volgens planning. De verwachting is dat de oplevering de laatste week van april is. Het Raadhuis kan dan in mei weer in gebruik worden genomen. Voor huwelijken is het Raadhuis vanaf 21 maart weer beschikbaar.