Voortreffelijk leven. Avond over klassieke en moderne deugden


NIJMEGEN, 20080107 -- Het Soeterbeeck Programma van de Radboud Universiteit Nijmegen organiseert samen met dagblad Trouw op donderdag 17 januari 2008 Voortreffelijk leven. Over klassieke en moderne deugden in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2 van 20.00 -22.00 uur. Sprekers zijn Paul van Tongeren, Ronald van Raak, Marjan Slob en Henk van Houtum. Youssouf K. de MoraalMarokkaan en dikke Ferrie reageren op geheel eigen wijze op klassieke en moderne deugden. Meer informatie op www.ru.nl/voortreffelijk

Paul van Tongeren, hoogleraar Wijsgerige Ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, geeft een inleiding over deugdethiek en over klassieke en moderne deugden. Drie sprekers introduceren hun favoriete `moderne deugd' en gaan daarover in gesprek met Paul van Tongeren: Ronald van Raak, filosoof, historicus en Tweede Kamerlid voor de SP. Zijn `moderne deugd' is: oprechtheid. Marjan Slob, filosoof en publicist. Haar `moderne deugd' is: ontvankelijkheid. Henk van Houtum, associate professor Geopolitiek en Politieke Geografie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn `moderne deugd' is: rechtvaardigheid. Peter Henk Steenhuis, journalist bij Trouw en Elianne Keulemans, studiesecretaris bij het Soeterbeeck Programma leiden de avond.

Wie zich tegenwoordig wil redden moet assertief zijn, flexibel, en tolerant - dat houden de media ons dagelijks voor. Maar er wordt ook van ons gevraagd zorgzaam te zijn en onze `verantwoordelijkheid te nemen'. Wat is er eigenlijk nodig om goed en zinvol te leven?
De aloude deugdethiek kan helpen deze vraag te beantwoorden. Niet door verboden of geboden op te stellen, maar door na te gaan wat ons doel is. Geluk, bijvoorbeeld. Hoe denken we dat te bereiken?
Bij de deugdethiek ligt de nadruk op de houding van waaruit je handelt, en op het doen. Deugden beoefen je en je doet je best je erin te bekwamen. Je streeft er bijvoorbeeld naar moedig te handelen of vrijgevig te zijn. Oorspronkelijk betekent deugd: voortreffelijkheid in het realiseren van wat waardevol is. Deugdelijk leven is dan ook allesbehalve braaf of middelmatig.

Na dit startschot interviewt Peter Henk Steenhuis in Trouw wekelijks een filosoof, theoloog, dichter of politicus over een van de moderne deugden. Op www.trouw.nl/meer! gaat de discussie vervolgens verder.

Meer informatie www.ru.nl/voortreffelijk





Soeterbeeck Programma