Eclair-E start biocoal-project


Europark Coevorden krijgt primeur

LELYSTAD/COEVORDEN, 20080117 -- Het duurzame-energiebedrijf Eclair-E NV gaat een innovatieve productie-installatie voor biocoal bouwen op het Nederlands/Duitse bedrijventerrein Europark bij Coevorden/Emlichheim. De keuze voor deze locatie is voor een groot deel bepaald door de mogelijkheid van trimodaal vervoer (vrachtwagen, trein en schip) dat het industrieterrein (Europark) biedt.

De bouw start in april van dit jaar. De duurzame installatie van Eclair-E zal jaarlijks naast 75.000 ton aan biocoal ook ca 43.000 MWh aan elektriciteit produceren. De verwachting is dat de biocoal-centrale eind 2009 volledig in bedrijf is. Met dit project is een bedrag gemoeid van ca. ¤ 35 miljoen.

Vervanger van steenkool
Eclair-E wil biocoal inzetten als vervanger voor onder meer steenkool. De basis voor biocoal wordt gevormd door biomassa, in het geval van de Europark-centrale gaat dat om (regionaal) kap- en snoeihout. Door het hout in een thermisch proces als het ware te roosteren gaat de energiedichtheid flink omhoog. De warmte die nodig is voor de productie van biocoal levert Eclair-E's eigen biomassacentrale. De vrijgekomen warmte bij de productie van elektriciteit uit biomassa wordt hiervoor vrijwel volledig aangewend.

De ervaring in Nederland met biomassa is beperkt. Zeker in vergelijking met Duitsland, Denemarken en Zweden waar al vele biomassa-installaties in bedrijf zijn. "Wij hebben de opgedane projectkennis uit deze landen de afgelopen jaren toegankelijk en geschikt gemaakt voor toepassingen in ons land", zegt Han van der Werff, directeur van Eclair-E.

Energie die duurzaam én rendabel is
"Er is nu eindelijk een duurzame oplossing, die haalbaar is en rendabel", aldus Van der Werff die een jarenlange ervaring heeft in de energiesector en vertrouwd is met de vertaling van technologische ontwikkelingen naar innovatieve applicaties. Hij stond aan de wieg van Spark Energy, het eerste Nederlandse commerciële energiebedrijf. "Ons project in Europark is een show caseproject dat laat zien dat de lokale inzet van duurzame energie mogelijk is en er eindelijk een serieus alternatief is in de duurzaamheidstrijd. Dat blijkt ook uit de partijen die dit Eclair-E project ondersteunen: de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), Start Green Sustainable Innovation Fund I en Thenergo NV, een belangrijke Europese speler waar het gaat om duurzame energieprojecten op basis van biomassa, biogas en Warmte-Kracht-Koppeling."

Grootschalige energieproductie op lokaal niveau
Verwacht wordt dat het aanbod van lokale biomassa (houtblokken, -snippers, afkorthout, kap- en snoeihout) de komende jaren substantieel zal blijven. Van der Werff: "Grootschalige productie van biocoal en schone energie op lokaal niveau is daarmee binnen bereik. Met een olieprijs die structureel richting de 100 dollargrens gaat en een energievraag die tot 2030 met zestig procent zal stijgen, is het vanuit economische afwegingen aantrekkelijker duurzame energie uit biomassa toe te passen. In 2020 wil de overheid 10 procent van het energiegebruik duurzaam opwekken, de helft daarvan kan met biomassa worden gerealiseerd.

Over Eclair-E
Eclair-E NV is de duurzame-energieproducent van Nederland. De onderneming legt zich toe op het produceren van 100% schone stroom en warmte. Er wordt biomassa gebruikt als brandstof om energie en warmte op te wekken die Eclair-E ook deels zelf gebruikt bij het drogen en bewerken van biomassa.

Eclair-E biedt duurzame energieoplossingen voor gemeenten, provincies, bedrijven en instellingen. De oplossingen zijn gericht op het leveren van warmte voor wijk- of stadsverwarming maar ook bedrijventerreinen en industriegebieden kan Eclair-E voorzien van zowel elektriciteit als warmte. Naast lokale energielevering kan de door Eclair-E geproduceerde brandstof ook gebruikt worden door de grote energieproducenten.

Voor meer informatie: www.eclair-e.nl