Revolutionair softwareproduct ontdekt fouten in boekhoudingen


Jaarrekeningen op basis van boekhoudingen met fouten

AMSTERDAM, 20080117 -- In drie jaar hebben de makers van internetboekhouden van 7x24.nl de Virtuele Accountant ontwikkeld. Een revolutie in de boekhoudcontrole. De Virtuele Accountant vervangt het routinematige handwerk van de accountant bij de controle van de boekhouding.

Eind 2007 is de Virtuele Accountant `gevoed' met boekhoudingen van bedrijven waarvoor de jaarrekening door een boekhouder of accountant was opgemaakt en ingediend bij de fiscus. Bij deze test werden uit een groot aantal boekhoudingen in totaal 3839 boekjaren gecontroleerd. In 103 gevallen (2,7%) van de ingediende jaarrekeningen bleken deze gebaseerd op een boekhouding met fouten.

De fouten top 10:


1 Negatieve kas
2 Factuurnummers ontbreken
3 BTW-afdracht 19% onjuist
4 Factuurnummers dubbel
5 Boekstuknummers ontbreken
6 Openingssaldi verlies- en winst
7 Kruisposten saldo
8 BTW bij kruisposten verrekend
9 BTW bij privé verrekend
10 BTW voorbelasting onjuist

De Virtuele Accountant voert alle controles op een boekhouding uit. Daarvoor is een knowledgebase ontwikkeld waarin de controles staan beschreven. Deze knowledgebase wordt up to date gehouden en kan nog met nieuwe controles worden aangevuld.

De Virtuele Accountant vervangt het tijdrovende handmatig controleren van boekhoudingen. De controle wordt bovendien transparant voor de ondernemer omdat de Virtuele Accountant een controlerapport maakt waarin staat wat goed is en welke boekingen fout zijn. De Virtuele Accountant doet zijn werk in no time en direct als er om wordt gevraagd. Ook de meest tijdrovende controles zoals een negatieve kas voert de Virtuele Accountant elke keer opnieuw uit.

"Het is niet meer van deze tijd dat accountants uren zitten te puzzelen op een boekhouding voordat zij aan het echte werk als de jaarrekening en de aangifte kunnen beginnen. Met dit nieuwe softwareproduct wordt de controle in een oogwenk uitgevoerd. De Virtuele Accountant maakt - als er geen fouten in de boekhouding zitten - bovendien de jaarrekening. Daarmee kan de accountant direct aan de slag met de aangifte. Een enorme tijdsbesparing die zich vertaald in een aanzienlijk lagere nota van de accountant."
Hans van Heertum