15 jaar de nationale voorleeswedstrijd


Voorrondes van start. Aantal deelnemers opnieuw gestegen

AMSTERDAM, 20080117 -- Met een deelnemerstotaal van 84.370 kinderen uit groep 7 en 8 telt ook dit jubileumjaar van De Nationale Voorleeswedstrijd opnieuw een recordaantal deelnemers. Vergeleken met vorig jaar betekent dat een groei van ruim 4.000 kinderen. De Nationale Voorleeswedstrijd 2008 heeft 3.144 schoolkampioenen opgeleverd, voor hen begint nu de strijd om een finaleplaats. De komende maanden zullen de schoolkampioenen met elkaar in competitie gaan tijdens lokale, regionale en provinciale voorrondes.

Tijdens de finale op 21 mei, die dit jaar in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad plaatsvindt in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, zullen de provinciale kampioenen onderling uitmaken wie zich Voorleeskampioen 2008 mag noemen. In het kader van het jubileum, ontvangen alle deelnemende scholen een uniek voorleesboek voor groep 7 en 8: Het januari-meisje en andere verhalen.

Lokale bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties organiseren in februari, maart en april de lokale en regionale vervolgrondes en ten slotte de provinciale finales. Tijdens de provinciale finales worden de kampioenen gekozen die hun provincie gaan vertegenwoordigen in de landelijke finale. Evenals bij de vorige editie blijft de provincie Noord-Brabant koploper met 17.435 inschrijvingen, gevolgd door de provincies Zuid-Holland en Gelderland met respectievelijk 14.170 en 10.253 deelnemers.

Bij de leerlingen van het primair onderwijs zijn drie schrijvers veruit favoriet, zij staan ieder met meerdere titels in de top 10: Jacques Vriens, Francine Oomen en Carry Slee. Op plaats een staat, evenals vorig jaar, Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens, terwijl Francine Oomen met Hoe overleef ik de brugklas? en met Hoe overleef ik mezelf? plaats twee en drie inneemt. Met maar liefst vier titels in de top 10 is Oomen het meest gelezen, zij wordt op de voet gevolgd door Jacques Vriens met drie titels.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met Stichting CPNB en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk is, maar vooral ook erg leuk

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen.
De Nationale Voorleeswedstrijd is een van de succesvolle campagnes van Stichting Lezen, die sinds het begin van de jaren negentig de aandacht vestigen op het belang van voorlezen.





Stichting Lezen / Van Keep