AEL eist parlementaire onderzoekscommissie racisme in het gerecht


BELGIE, 20080117 -- Uit academisch onderzoek van criminologe Kristel Beyens (VUB) blijkt dat het gevoel bij veel allochtonen over het structureel racistische optreden van politie -en gerechtsfunctionarissen niet ten onrechte is. Dit baart de AEL ernstige zorgen. De kwaliteitswaarborgen binnen de rechtstaat van burgers staan op het spel. En daarmee staat de rechtstaat als geheel op 't spel.

De vooringenomenheid en grotere pakkans van allochtonen zorgen voor een schevere beeld van de statistieken in België. Nog belangrijker is dat één van de belangrijkste principes van gelijkheid niet wordt toegepast. Aangezien het federaal parlement justitie tot haar bevoegdheden kan rekenen dient hier met onmiddelijke ingang op gereageerd te worden. De kwaliteit van leven van vele burgers, het aanzien van België als rechtstaat in de wereld en de geloofwaardigheid van de politiek worden ondermijnd met het stilzwijgen over de rechtspraktijk.

Het onderzoek van Kristel Beyens staat niet op zichzelf. Bij onze noorderburen komt in het onderzoek van Mieke Komen in grote lijnen hetzelfde beeld naar buiten. Dit lijkt eerder een structureel probleem en niet op toeval te berusten. De Marokkaanse gemeenschap wordt met name getroffen door deze willekeur.

We vragen de leden van het parlement de procedure in gang te zetten voor een parlementair onderzoek inzake de willekeur in de rechtspraktijk. De AEL vindt het stilzwijgen onaanvaardbaar en een schoffering van de gerechtvaardigde belangen van vele burgers van dit land.

België is ziek en kan alleen gered worden als er radicaal hervormingen plaatsvinden. Met het verlaten van de principes van de rechtstaat is er geen democratie. We verwerpen de huidige situatie ten zeerste en doen beroep op de redelijkheid van de parlementariërs.

AEL België





Ingezonden persbericht