PvdA Rotterdam


Leden PvdA wijzen burgemeestersreferendum af

Do 17 Jan 2008 - Bram Hakkenberg
Leden PvdA wijzen burgemeestersreferendum af

De leden van de Partij van de Arbeid Rotterdam wijzen burgemeestersreferendum af

In een goed bezochte ledenbijeenkomst op 5 januari voorafgaand aan de traditionele nieuwjaarsreceptie hebben de leden van de afdeling Rotterdam van de PvdA zich met overgrote meerderheid uitgesproken tegen een burgemeestersreferendum.

Dit gebeurde na en levendige discussie waarin voor- en tegenstanders onder leiding van Mariëtte Hamer (vicevoorzitter PvdA fractie in de Tweede Kamer) met elkaar in debat gingen. Daarvoor hadden de eerste gekozen burgemeester van Nederland , Tjerk Bruinsma, Marco Esser, campagne leider voor het referendum van de inmiddels in Utrecht benoemde burgemeester Aleid Wolfson, Roos Vermeij (lid Tweede Kamer PvdA) en Duco Hoogland (lid gemeenteraad PvdA Rotterdam) argumenten vóór en tegen gepresenteerd.
Deze varieerden van de betiteling van democratische fopspeen voor de huidige beperkte mogelijkheid om in Nederland een raadplegend referendum te houden tot een hartstochtelijk pleidooi om de gegeven mogelijkheid met beide handen aan te grijpen om tenminste enig tegenwicht te bieden tegen de ondoorzichtige gang van zaken van de huidige benoemingsprocedure.

Bram Hakkenberg is secretaris van de PvdA Rotterdam

De ervaringsdeskundigen (Bruinsma en Esser) betoogden dat het draagvlak voor een burgemeester die middels een referendum is gekozen aanzienlijk groter is dan voor een burgemeester die op de klassieke manier wordt benoemd. De zaal ging niet in op de suggestie de gegeven mogelijkheid van het referendum te benutten om via partijgebonden voorverkiezingen naar Amerikaans model, de voordracht van kandidaten vanuit de PvdA te sturen.
Ook het argument dat de burgemeester een zware zelfstandige verantwoordelijkheid heeft voor de veiligheid en de politie, de hoogste prioriteit van de burgers van Rotterdam bleek uiteindelijk de tegenstanders van een referendum niet op andere gedachten te brengen. Veiligheid hangt nauw samen met zaken als huisvesting, werkgelegenheid, integratie en participatie en niet als een geïsoleerd thema een rol te spelen bij een burgemeestersreferendum.

Door vele sprekers werd gememoreerd dat de PvdA na een ledenraadpleging in het land voorstander is van een door de gemeenteraad gekozen burgemeester Hierop moet niet vooruitgelopen worden met pseudo-verkiezingen die het hoogste orgaan in de gemeente, de gemeenteraad, in haar handelen en bevoegdheden beknotten. De huidige vorm van het referendum stamt nog uit de tijd dat Nederland op weg leek naar een rechtstreeks gekozen burgemeester. Dit perspectief is inmiddels verder weg dan ooit.

Nadat de keuze voor of tegen aan de aanwezige leden werd voorgelegd bleek na stemming dat de overgrote meerderheid van de aanwezige leden een burgemeestersreferendum in zijn huidige vorm afwijst als de opvolging van burgemeester Opstelten aan de orde komt.

Namens de fractie meldde Richard Moti (vice-voorzitter) dat er uiteraard rekening gehouden zal worden met deze duidelijke uitspraak en dat de leden van de voortgang en de afwegingen binnen de fractie op de hoogte zullen worden gehouden.

Dossier


* Burgemeestersreferendum

Nieuwjaarsreceptie 5 januari 08
Burgemeestersreferendum

Agenda

010-Actueeldebat over gekozen burgemeester
Za 19 Jan 13.30 tot 15.00 uur