PRESS RELEASE


Time :
22:50:31

Date :
16 January 2008

Sender Name:
FAVV-AFSCA

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) reageert op het communiqué van minister Onkelinx over de tabakscontroles in horecazaken

Het FAVV heeft als belangrijkste missie het bewaken van de veiligheid van de voedselketen door middel van controles en audits bij de ongeveer 150 000 operatoren actief in de voedselketen. De laboratoria van het FAVV voeren ongeveer 100 000 analyses uit per jaar. De controles worden gepland op basis van een grondige risicoanalyse waarvan de principes worden goedgekeurd door het Wetenschappelijk Comité van het FAVV.

Dit controleprogramma voorziet dat iedere horecazaak om de drie jaar wordt gecontroleerd. Tijdens deze controles worden op regelmatige basis de infrastructuur van de keukens, het respecteren van de hygiëneregels en het rookverbod gecontroleerd. In de horecasector werden in 2007 ongeveer 12 000 controles uitgevoerd.

Het controleprogramma voor het jaar 2008 dat werd voorgelegd aan het Raadgevend Comité van het Voedselagentschap waarin ook een vertegenwoordiger van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zetelt, voorziet geen vermindering van het aantal controles in horecazaken. Er zal wel meer aandacht worden besteed aan een regelmatige verdeling. In 2006, enkele maanden voordat de rookwetgeving voor horecazaken in werking trad, vroeg de toenmalige minister van Volksgezondheid aan het FAVV een bijzondere inspanning te leveren om een zo hoog mogelijk aantal controles op de nieuwe tabakswetgeving tijdens de eerste drie maanden van 2007 uit te voeren en waarschuwingen te geven in geval van overtreding.

Naar aanleiding van de resultaten van deze controleacties en de gunstige evolutie op vlak van naleving van het rookverbod in horecazaken werd dit type van controles geïntegreerd in de normale controleaanpak voor horecazaken, waardoor het FAVV de geplande controles efficiënter kon uitvoeren.

Als het politieke niveau meer controles op de naleving van de tabakswetgeving in horecazaken wenst, kunnen die volgens de Gedelegeerd Bestuurder van het FAVV enkel worden uitgevoerd als het FAVV kan beschikken over meer mankracht of als andere taken die minstens even belangrijk zijn voor de bescherming van de consument en het voorkomen van crisissen in de voedingssector worden teruggeschroefd.