Raad van State



Mediagevoelige uitspraken

Wekelijks doet de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdagen in een groot aantal zaken een uitspraak. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die interessant kunnen zijn voor de media. Deze selectie vindt u op deze pagina en wordt iedere maandag om 14.00 uur vernieuwd. Een overzicht van alle uitspraken die op de woensdag worden gedaan, staat in de rubriek Hoofdzaken.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State.

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur de volledige tekst van deze uitspraken lezen.

6 uitspraken gevonden
pagina: 1

1. 200602454/1
datum van uitspraak: woensdag 16 januari 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 1 - RO - Gelderland inhoudsindicatie:

(Bestemmingsplan "Buitengebied Epe")
Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Buitengebied Epe" van de gemeente Epe. Het plan betreft het buitengebied van de gemeente Epe en vervangt een lappendeken van oude en verouderde bestemmingsplannen. De kernen Epe, Vaassen, Oene en Emst zijn niet in het plan geregeld, evenmin als het bedrijventerrein Eekterveld. Onder meer het college van burgemeester en wethouders van Epe, de Vereniging van Eigenaren Rabbit Hill en Landgoed "Het Norelbosch BV" en een groot aantal particulieren hebben beroep ingesteld tegen het provinciale besluit. De zaak is op 3 en 4 september van vorig jaar op zitting behandeld.

Lees meer
2. 200608097/1
datum van uitspraak: woensdag 16 januari 2008 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige inhoudsindicatie:

(Afwijzing verzoek van gedetineerde om inzage in justitiële en strafvorderlijke persoonsgegevens)
Uitspraak over de afwijzing door het college van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie van het verzoek van een gedetineerde om inzage te krijgen in zijn justitiële en strafvorderlijke persoonsgegevens en om deze gegevens eventueel te corrigeren. Het gaat om de inhoud van opgenomen telefoongesprekken. Het college heeft ook geweigerd mede te delen welke persoonsgegevens aan buitenlandse opsporingsautoriteiten zijn verstrekt. De rechtbank heeft een eerder beroep van de gedetineerde gegrond verklaard, omdat het college volgens haar ten onrechte niet op het verzoek wilde ingaan omdat de strafrechter nog over de strafzaak waarbij deze gegevens worden gebruikt, moest beslissen. Toch heeft de rechtbank besloten dat de gevolgen van de afwijzing in stand moeten blijven, omdat er - gelet op de regelgeving - geen andere uitkomst mogelijk is. De gedetineerde is het daar niet mee eens en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 8 oktober van vorig jaar op zitting behandeld. Lees meer
3. 200608213/1
datum van uitspraak: woensdag 16 januari 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige inhoudsindicatie:

(Weigering milieuvergunning biomassacentrale in Nederweert op grond van Wet BIBOB)
Uitspraak over de weigering door het college van gedeputeerde staten van Limburg om een milieuvergunning te verlenen aan Biomassa Holding B.V. voor een biomassacentrale aan de Kanaaldijk in Nederweert. Het provinciebestuur heeft de vergunning geweigerd, omdat volgens hem onder meer een ernstige mate van gevaar bestaat dat de vergunning ook zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. Hij baseert dit op het advies van het Bureau BIBOB waarin onder meer het vermoeden staat dat Biomassa valsheid in geschrifte heeft gepleegd om de vergunning te krijgen. Verder staat in het advies dat het bedrijf heeft samengewerkt met iemand die eerder betrokken zou zijn geweest bij faillissementen. De curator van het inmiddels failliete bedrijf betwist de samenwerking met deze persoon en vindt dat de vergunning had moeten worden verleend. De zaak is op 22 oktober van vorig jaar op zitting behandeld.
Lees meer
4. 200701848/1
datum van uitspraak: woensdag 16 januari 2008 proceduresoort: Eerste aanleg - meervoudig rechtsgebied: Kamer 2 - Milieu - Overige inhoudsindicatie:

(Milieuvergunning Abengoa Bioenergy voor productie bio-ethanol in Europoort)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Abengoa Bioenergy Netherlands B.V. voor de productie van bio-ethanol uit granen en wijnalcohol aan de Merwedeweg in Rotterdam Europoort. Bio-ethanol is alcohol die op biologische wijze wordt bereid. Vergund is de productie van ongeveer 400.000 ton bio-ethanol per jaar. De Stichting Natuur en Milieu te Utrecht is het niet eens met de vergunning en komt in beroep bij de Raad van State. Zij vreest voor ongewenste milieueffecten als gevolg van de productie en stelt dat een milieu-effectrapport had moeten worden opgesteld. De zaak is op 25 oktober van vorig jaar op zitting behandeld.
Lees meer
5. 200702634/1
datum van uitspraak: woensdag 16 januari 2008 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige inhoudsindicatie:

(Afwijzing verzoek dispensatie sociaal fonds voor taxibedrijf uit Nieuwegein)
Uitspraak over de afwijzing door de minister van SZW van het verzoek om dispensatie van een aantal bepalingen van de CAO Sociaal Fonds Taxivervoer (CAO SFT). In die CAO is onder meer bepaald dat een financiële bijdrage moet worden afgedragen aan het SFT. Oriontaxi B.V. uit Nieuwegein wil graag dispensatie van dit fonds, omdat zij al een eigen CAO heeft. De rechtbank heeft een eerder beroep van Oriontaxi gegrond verklaard, omdat zij vindt dat dispensatie in sommige gevallen mogelijk moet zijn bij tussentijdse wijziging van een bestaande CAO. Taxivervoer Nederland, FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond (de CAO-partijen) zijn het hier niet mee eens en hebben hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. De zaak is op 15 oktober van vorig jaar op zitting behandeld.
Lees meer
6. 200703283/1
datum van uitspraak: woensdag 16 januari 2008 proceduresoort: Hoger beroep
rechtsgebied: Kamer 3 - Hoger Beroep - Overige inhoudsindicatie:

(Weigering om persoonsgegevens ex-marinier uit justitieel documentatiesysteem te verwijderen)
Uitspraak over de weigering door de minister van Justitie om justitiële persoonsgegevens uit de justitiële documentatie te verwijderen. Het betreft een sergeant-majoor van de mariniers die gestationeerd is geweest in Irak en betrokken is geweest bij een incident waarbij na een tweetal waarschuwingsschoten een dodelijk slachtoffer is gevallen. Na het incident is hij aangehouden en is een strafzaak tegen hem gevoerd, waarbij hij in beroep en in hoger beroep is vrijgesproken. Hij heeft vervolgens verzocht om verwijdering van alle justitiële persoons- en detailgegevens die hebben geleid tot het vonnis uit het Justitiële Documentatie Systeem (JDS). De minister heeft het verzoek afgewezen, omdat hij stelt geen beleidsvrijheid te hebben om justitiële gegevens te verwijderen. Volgens de minister is het doel van de registratie het bevorderen van een goede strafrechtspleging en heeft de wetgever uitdrukkelijk bedoeld om ook vrijspraken te registreren. De sergeant-majoor stelt dat sprake is van bijzondere persoonlijke omstandigheden, waardoor toch moet worden overgegaan tot het verwijderen van de gegevens. De rechtbank in Utrecht heeft eerder zijn beroep ongegrond verklaard. De sergeant-majoor is het daar niet mee eens en heeft hoger beroep ingesteld bij de Raad van State. De zaak is op 4 oktober van vorig jaar op zitting behandeld.
Lees meer