Gemeente Echt-Susteren


Gemeente in landelijke top tien dalers uitkeringen

Het aantal huishoudens in Echt-Susteren dat recht heeft op een bijstanduitkering is in 2007 met dertien procent gedaald. Daarmee staat de gemeente in de landelijke top tien van grootste dalers onder gemeenten met 30.000 tot 60.000 inwoners. Slechts vier gemeenten scoorden beter; vier andere gemeenten deden het net zo goed als Echt-Susteren. In Limburg staat de gemeente zelfs op nummer 1!

Dat blijkt uit cijfers van onderzoek- en adviesbureau APE (Aarts de Jong Wilms Goudriaan Public Economics bv). Landelijk was de daling in alle gemeenten gemiddeld zeven procent. Eind 2007 waren er in Echt-Susteren 408 huishoudens met een bijstanduitkering. Het is de bedoeling dat dit aantal in 2008 verder daalt. De gemeente wil dat bereiken door volledig in te zetten op het helpen zoeken naar passend werk voor mensen met een uitkering.
Verantwoordelijk wethouder Jos Beckers is zeer ingenomen met de goede resultaten. Dit is een geweldige opsteker. Niet alleen voor mij, maar ook voor onze afdeling Sociale en Maatschappelijke Voorzieningen, de cliëntenraad, de re-integratieinstellingen SWE en Westrom en de re-integratiebureaus die allemaal hard hebben gewerkt voor dit resultaat.

Werk boven inkomen
Sinds de invoering van de Wet Werk en Bijstand, daalt het aantal mensen met een bijstandsuitkering gestaag, zowel landelijk als in Echt-Susteren. De wet heeft dan ook als uitgangspunt dat werk boven inkomen gaat. Als gevolg daarvan hebben gemeenten de verplichting om mensen met een uitkering intensief te helpen bij terugkeer naar betaald werk. De afgelopen jaren zijn van alle uitkeringsgerechtigden in Echt-Susteren de mogelijkheden in kaart gebracht. Afhankelijk van die mogelijkheden zijn die mensen in een re-integratietraject gekomen. Iedereen die zich bij de gemeente Echt-Susteren meldt met een verzoek om een uitkering en die kán werken, komt in een traject dat gegarandeerd en vaak binnen een jaar - naar een baan toe leidt. De kans op terugkeer in de uitkering is kleiner, als een uitkeringsgerechtigde wordt geholpen bij het vinden van een reguliere baan.. Alleen wanneer iemand moeilijk aan een baan is te helpen of het re-integratietraject mislukt, wordt gekozen voor gesubsidieerd werk. Dat beleid was al succesvol, maar wordt in 2008 nog verder verbeterd. Daarvoor heeft de gemeente een budget van anderhalf miljoen Euro.

Betrokkenheid
De regering stelt in het coalitieakkoord dat het sociaal en maatschappelijk niet verantwoord is dat mensen buiten de samenleving staan. Betrokkenheid begint bij meedoen, is het motto. Mensen die zich inzetten met betaald werk, maar ook in vrijwilligerswerk of mantelzorg, leveren in de visie van het kabinet een onmisbare bijdrage aan de sociale samenhang. In 2008 gaat Echt-Susteren ook van alle uitkeringsgerechtigden die niet meer kunnen werken in kaart brengen wat zijn nog wél kunnen. Afhankelijk van hun mogelijkheden worden die mensen ingezet bij vrijwilligerswerk of mantelzorg.