Afdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 17-01-2008

Televisie

EENVANDAAG

'SCHETSBOEK VAN GOGH VALS'

Het schetsboek, dat volgens een Griekse vrouw schetsen van Vincent van Gogh zou bevatten, is vals. Dat concluderen Van Gogh-deskundigen in het programma EENVANDAAG van donderdag 17 januari. "Het lijkt op een geweldige hoax, nep dus" aldus ex-hoofd conservator Fred Leeman van het Van Gogh Museum.

Volgens Leeman verwijzen de schetsen naar schilderijen uit veel latere periodes van Van Goghs werk. Leeman: "Dit zijn eenvoudige gezond verstand vragen. Waarom zou Van Gogh onderdelen van werken die hij jaren eerder heeft gemaakt, nog eens maken." De verschillende stijlen die Van Goghs werk kenmerken, kunnen volgens de deskundigen nooit in dezelfde periode in één schetsboek gemaakt zijn.

De herkomst van het schetsboek, namelijk een Duitse Nazi trein, met daarin kunstbezittingen van Hermann Göring die zou zijn overvallen door het Griekse verzet, komt de deskundigen wel bekend voor.

Geruchten over deze trein circuleren al langer. Er werden al eerder schilderijen te koop aangeboden die uit dezelfde trein zouden komen. Tot nu toe bleken dit allemaal vervalsingen. Ook over de historische juistheid van deze overval bestaan twijfels. Van Gogh-kenner Ken Wilkie: "Ik heb geen bewijzen over deze trainrobbery."

Wilkie vond eerder ook al een collectie die afkomstig van deze treinoverval zou zijn. Wilkie over de vondst: "Ik heb geen vertrouwen in dat schetsboek."

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl