Senternovem


17-01-2008 | Oproep voor het indienen in de URBAN-NET call voor transnationale onderzoeksvoorstellen naar stedelijke duurzaamheid

URBAN-NET doet een oproep tot het indienen van onderzoeksvoorstellen. Deze loopt van 15 januari tot 15 april 2008. URBAN-NET is een netwerk van vijftien onderzoek financierende en faciliterende organisaties in twaalf Europese landen en UN Habitat. Het doel van dit consortium is de structurering en coördinatie van onderzoek naar duurzame stedelijke ontwikkeling in de European Research Area (ERA).

Door ook zelf onderzoeksgeld beschikbaar te stellen, streeft URBAN-NET naar een geïntegreerde benadering van de complexe netwerken en tegenstrijdige doelen die van belang zijn voor stedelijke processen. Een dergelijke aanpak vraagt om nieuwe combinaties van mensen en perspectieven.

Om verder bij te dragen aan het bovenstaande streven, doet URBAN-NET haar eerste oproep tot het indienen van onderzoeksvoorstellen tussen 15 januari en 15 april 2008. Onderzoekers van universiteiten en onderzoeksinstituten in Bulgarije, Cyprus, Frankrijk, Nederland, Portugal, Roemenië, Turkije en Zweden worden uitgedaagd om nieuwe ideeën uit te werken, grens overschrijdende contacten te leggen en gezamenlijke onderzoeksvoorstellen in te dienen. Er is een budget van 120.000 euro beschikbaar voor het Nederlandse deel van het voorbereidend werk en voor volledige onderzoekprojecten.

De onderzoeksvragen die voort komen uit de ingediende voorstellen dienen betrekking te hebben op duurzame ontwikkeling binnen het thema `The Resilient City' (De Veerkrachtige Stad). URBAN-NET is op zoek naar voorstellen in relatie tot de interacties tussen stedelijke functies en sectoren (bijvoorbeeld economie, milieu, wonen). De Veerkrachtige Stad is een voorbeeld van een thema dat vraagt om een multidisciplinaire aanpak door de combinatie van de economische, sociale, culturele en ecologische dimensies van stedelijke duurzaamheid.

Het uitvoeren van onderzoek in meerdere Europese landen dient een duidelijke meerwaarde te hebben ten opzichte van nationaal onderzoek. Onderzoeksteams dienen minimaal uit onderzoekers afkomstig uit drie verschillende landen te bestaan. Deze onderzoekers worden gefinancierd door organisaties in het land waar zij werken. Van de internationale onderzoekteams wordt verwacht dat zij een duidelijke toegevoegde waarde hebben.

Verdere informatie over deze oproep kunt u vinden op de URBAN-NET website:
Download de Engelse oproep tekst;
Toon interesse en vind onderzoekspartners;
Registreer en dien een voorstel in;
Specificaties voor aanvragen in Nederland;
Directe link naar de originele oproep

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Sanne Mohr sanne.mohr@nicis.nl 070-3440958