Openbaar Ministerie

Weekendarrangement: inverzekeringstelling steeds rechtmatig

17 januari 2008

Mocht de verdachte tot maandag worden vastgehouden of had hij op zaterdag vrijgelaten moeten worden? Die vraag stond centraal tijdens de behandeling van de strafzaak tegen een 21-jarige verdachte uit Amersfoort. Eerder stond deze verdachte terecht op een zitting van de politierechter in Amersfoort. Deze zaak werd toen aangehouden omdat de advocaat betoogde dat de verdachte onterecht in verzekering was gehouden.

De man werd ervan verdacht op 4 augustus 2007 een portier van een Amersfoortse discotheek bedreigd te hebben. Hij werd hiervoor in de nacht van 4 op 5 augustus aangehouden. Volgens het weekendarrangement, dat gericht is op het terugdringen van geweldplegingen in het weekend in Amersfoort, is het de bedoeling dat een dergelijke verdachte indien mogelijk vast blijft tot maandag. In de tussenliggende tijd wordt het onderzoek helemaal afgerond; ook eventuele slachtoffers worden in deze tijd gehoord. De laatste onderzoekshandelingen vinden plaats op maandagochtend: er wordt nagegaan of er openstaande zaken of documentatie is, eventueel wordt reclassering ingeschakeld en de officier van justitie neemt dan zijn beslissing over de afdoening en reikt bijvoorbeeld een dagvaarding uit. Zo weet de verdachte snel waar hij aan toe is en wordt een signaal afgegeven dat geweld in het weekend, dat in Amersfoort een fors probleem is, niet wordt getolereerd.

De advocaat van de verdachte betoogde vandaag dat de inverzekeringstelling onnodig wordt gerekt enkel en alleen om een dagvaarding uit te reiken. Hij meende dan ook dat er sprake was van wederrechtelijke vrijheidsberoving en vroeg de rechter het openbaar ministerie niet ontvankelijk te verklaren.

De rechter oordeelde dat de aanhouding en inverzekeringstelling rechtmatig waren en het openbaar ministerie ontvankelijk, maar ook dat de inverzekeringstelling in deze concrete zaak langer had geduurd dan strikt noodzakelijk. Het enige dat nog nodig was, was het maken en uitreiken van de dagvaarding; de beslissing om de man een dagvaarding te geven was al genomen op zondagmiddag. Om deze reden vonniste de rechter dat de honderd uur taakstraf die de officier van justitie in deze zaak had geëist, verminderd zou worden met veertig uur. Daarnaast werd een van de feiten niet bewezen verklaard en hierdoor kwam de straf uit op 50 uur taakstraf.

Dezelfde verdachte moest vandaag ook voorkomen omdat hij verdacht werd van mishandeling, bedreiging en vernieling, gepleegd op 22 december 2007. Ook dit was een geval van weekendgeweld en ook dit weekend werd de man vastgezet tot de maandag. Op maandag 24 december is de man heengezonden met een dagvaarding nadat in de systemen was gecontroleerd of er aanleiding was tot voorgeleiding. In dit geval oordeelde de rechter dat de in verzekeringstelling in overeenstemming met de wetgeving was. Op zondagmiddag vonden nog onderzoekshandelingen plaats en op de maandagochtend besloot de officier van justitie over de afdoening. Voor de feiten in deze zaak kreeg de man als straf 120 uur werkstraf opgelegd en daarnaast vier weken gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

In totaal zijn er nu in het arrondissement Utrecht tien zaken aan de rechter voorgelegd waarin een verdachte te maken heeft gekregen met het weekendarrangement. In deze tien zaken heeft de rechter de toepassing van de inverzekeringstelling op deze manier rechtmatig verklaard. In de tweede helft van 2007 â de aanpak ging in juli van start â gaat het om totaal dertig zaken.

De conclusie ten aanzien van het weekendarrangement is dat deze aanpak onverminderd voortgezet zal worden. Wel is het zaak in alle individuele zaken rekening te houden met de beslissing van de rechtbank en zorgvuldig naar het verloop van het onderzoek tijdens de inverzekeringstelling te kijken. Met het oog op de maatschappelijke wenselijkheid om geweld in het weekend terug te dringen, afgezet tegen de vele inspanningen die de gemeente en ondernemers in de stad al hebben gepleegd, blijft het weekendarrangement een waardevol aanvullend instrument. Binnenkort wordt de aanpak tussentijds geëvalueerd.