Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil Vlaamse Verankeringsprijs opnieuw lanceren (17/01/08)

De beslissing van minister van Financiën Didier Reynders (MR) om de Belgisch-Franse overeenkomst inzake Franse grensarbeiders af te schaffen, heeft terecht veel stof doen opwaaien in de Vlaamse media. Voor Vlaams parlementslid Gino De Craemer (N-VA) is het ongehoord dat de minister zon beslissing neemt zonder voorafgaand overleg met de betrokken regios. Hij pleit ervoor dat de aanpassing van het statuut van de grensarbeiders wordt uitgesteld. Bovendien doet hij een oproep aan de Vlaamse regering om de Vlaamse Verankeringsprijs voor bedrijven opnieuw in het leven te roepen.

Door de beslissing van Didier Reynders dreigen Franse grensarbeiders hun fiscale voordelen van het werken in Vlaanderen te verliezen. De Vlaamse bedrijven zullen er geen baat bij hebben. Integendeel, de West-Vlaamse bedrijven kampen nu reeds met een nijpend personeelstekort. Nu gaan ze nog grotere recruteringsproblemen tegemoet. Bijgevolg dreigen ruim zeventig procent van de betrokken bedrijven ermee om Vlaanderen te verlaten!

Op 13 december 2007 zou minister Reynders het akkoord hebben ondertekend, zonder het beloofde overleg met de gewesten, de sociale partners en de bedrijfswereld. Gino De Craemer ondervroeg minister van Werk FrankVandenbroucke (sp.a) hierover en suggereerde om gedurende 25 jaar een pool van Noord-Franse grensarbeiders aan te leggen, die onder het bestaande regime kunnen blijven werken in Vlaanderen. Minister Vandenbroucke bevestigde dat de beslissing van Reyders zonder overleg genomen werd en hij betreurde dat. Volgens hem was het nochtans aangewezen om dit op het overlegcomité te bespreken en hij heeft bijgevolg een aantal federale ministers om uitleg gevraagd. In een reactie stelde Verhofstadt dat het hele verhaal zal worden uitgesteld om de impact van de maatregel te bekijken.

De dubbele oproep van minister-president Kris Peeters (CD&V) aan de Vlaamse ondernemers om niet te bezwijken onder de druk om hun bedrijf te verkopen en aan de kapitaalverschaffers om prioritair te investeren in Vlaamse bedrijven, is lovenswaardig maar er zal meer nodig zijn. Volgens Gino De Craemer is er ook een mentaliteitswijziging nodig: investeren in een gunstig ondernemersklimaat is hét beste instrument om bedrijven in Vlaanderen te verankeren. Belangrijk daarbij is meer respect voor ondernemers, een verlaging van fiscale lasten en administratieve kosten, betaalbaar en goed opgeleid personeel alsook meer interregionale mobiliteit. Kortom, er is veel werk aan de winkel.

Gino De Craemer is verheugd dat het debat over de verankering van Vlaamse bedrijven opnieuw geopend is en lanceert het voorstel om symbolisch de Vlaamse Verankeringsprijs van voormalig minister-president Van den Brande opnieuw van onder het stof te halen.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams Parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be