Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: Verbetering mensenrechtensituatie kan hand in hand gaan met Olympische Spelen

17 jan 2008 | "Door de Olympische Spelen krijgt de mensenrechtensituatie in China onvermijdelijk extra aandacht. Verbetering van de mensenrechten kan juist nu veel bijdragen aan een positief imago van China", aldus minister Verhagen vanochtend tijdens de discussiebijeenkomst over China, de Olympische Spelen en mensenrechten.
Verhagen en Bussemaker tijdens de discussie
Verhagen (l) en Bussemaker (r)
Foto: Buitenlandse Zaken

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken), staatssecretaris Bussemaker (Sport), voorzitter Terpstra van het NOC*NSF en directeur Nazarski van Amnesty International Nederland discussieerden in Den Haag met elkaar en het publiek over dilemma's rond de aankomende Spelen. Onderwerp van gesprek was onder meer of sporters zich óók moeten bezighouden met politiek. Een aantal mensen in het publiek pleitte voor een boycot.

Minister Verhagen acht een boycot van de Spelen door sporters niet zinvol. " In China komen nog steeds ernstige mensenrechtenschendingen voor. Het laatste jaar lijkt er sprake te zijn van een toename van de repressie, met name wat betreft de positie van
mensenrechtenverdedigers en de vrijheid van religies," zei Verhagen. "Ik denk dat kritisch engagement effectiever is dan isolement. Een succesvol verloop van de Spelen en een verbetering van de mensenrechtensituatie kunnen hand in hand gaan." Ook gaf hij aan dat Nederland voorzichtige resultaten boekt in de dialoog met China over de mensenrechtensituatie in het land.

Bij de openbare discussie waren in Den Haag waren rond de 150 mensen aanwezig. Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseerde de bijeenkomst naar aanleiding van een motie van VVD-kamerlid Van Baalen.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Inleidingstoespraak minister Verhagen