Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Vondst van de Oost-Aziatische boktor

17 januari 2008 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister de Kamer informeert over een uitbraak van Oost-Aziatische boktorren in het Westland. De torren zijn aangetroffen bij twee locaties van een importeur van esdoornboompjes uit China.


* Vondst van de Oost-Aziatische boktor
Kamerstuk | 17-01-2008 | PDF-Document, 38 kB
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel


Ministerie van Landbouw,
Natuur en Voedselkwaliteit
Directie Landbouw
Bezuidenhoutseweg 73
Postadres: Postbus 20401
2500 EK 's-Gravenhage
Telefoon: 070 - 3786868
Fax: 070 - 3786100

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal

Postbus 20018
2500 EA 's-GRAVENHAGE
DL. 2008/67 17 januari 2008
Vondst van de Oost-Aziatische boktor
Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad

17 januari 2008 DL. 2008/67 2

Geachte Voorzitter,

Aanleiding

Met deze brief informeer ik u over de vondst van een quarantaine-organisme, de Oost-Aziatische boktor. Het betreft een uitbraak in het Westland op twee locaties van een importeur van esdoornboompjes uit China. Bij de betreffende importeur zijn diverse partijen besmette esdoornboompjes gevonden. Ook in de directe omgeving van een van de locaties van de importeur is sprake van aantastingen van beplanting in de groene ruimte (dat wil zeggen buiten landbouwproductiebedrijven). Het gaat om een eerste uitbraak in de groene ruimte van dit organisme in Nederland. De aantastingen in de groene ruimte komen voor in een kassengebied met betrekkelijk weinig bomen en struiken. De Oost-Aziatische boktor is een organisme dat in Nederland op grote schaal schade aan alle belangrijke loofbomen en beplantingen kan veroorzaken. De boktor vormt daarmee in potentie een zeer grote bedreiging voor de groene ruimte.

Internationaal kader

De Oost-Aziatische boktor is een quarantaine-organisme dat in Richtlijn 2000/29/EG van de Europese Unie is ingedeeld in de hoogste risicocategorie (bijlage IAI). Op grond van deze Europese regelgeving moet Nederland maatregelen nemen gericht op uitroeien, ook in de groene ruimte. De maatregelen moeten verplicht worden gemeld aan de Europese Commissie.

Definitieve vestiging van het organisme zou tot gevolg kunnen hebben dat Nederland de status "vrij van Oost-Aziatische boktor" verliest. Nederland zou in dat geval aanvullende zekerheden moeten bieden dat bedrijven of zendingen vrij zijn van de boktor, met extra kosten als gevolg. Ook zou het verliezen van deze status aanleiding kunnen zijn voor grenssluitingen door landen buiten de Europese Unie.

Maatregelen op bedrijven en in de groene ruimte

De besmette partijen bij de importeur worden vernietigd en de Plantenziektenkundige Dienst (PD) onderzoekt of er sprake is van aantastingen bij andere importeurs. Dit zijn de standaardmaatregelen die de PD toepast bij het uitroeien van quarantaine-organismen. Er zijn inmiddels 22 importeurs bezocht, waarbij bij twee importeurs op het bedrijf een lichte aantasting is aangetroffen. De kosten voor het opruimen en de schade als gevolg van het vernietigen van partijen vallen onder het ondernemersrisico.

De vondst in het Westland is op dit moment de eerste en enige uitbraak, van beperkte omvang, in de groene ruimte in Nederland. De bestrijding ervan wordt gezien als een voorlopige aanpak, omdat er geen standaard maatregelenpakket voorhanden is. Op basis van wetenschappelijke gegevens uit het buitenland en vanwege de levenswijze van de Oost-Aziatische boktor is het nodig om, in een straal van 100 meter rond de besmet bevonden boom, de belangrijkste waardplanten met wortel en tak te verwijderen en in een straal van 300 meter alle bomen en struiken van het geslacht Acer (esdoorn). Deze maatregelen zijn noodzakelijk om het risico van verdere verspreiding van de boktor voldoende te reduceren.

De maatregelen betreffen bomen en struiken bij 12 particulieren en een beperkt aantal opstanden van de gemeente. De kosten voor het ruimen van bomen en struiken bij bedrijfsmatig beheerde terreinen komen voor rekening van de beheerder of eigenaar. In deze situatie zal het ruimen bij particulieren worden uitgevoerd onder beheer en op kosten van de PD. Het betreft hier ongeveer 90 bomen en grote struiken.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg