Woonbond


17-01-2008

De Overlegwet wordt duidelijk beter

De Tweede Kamer heeft zich dinsdag- en woensdagavond beraden op mogelijke verbeteringen van de Wet op het overleg huurders verhuurder, ook wel aangeduid als de Overlegwet. Minister Vogelaar (WWI) bleek op aandringen van de Tweede Kamer bereid een stap verder te gaan dan de voorliggende tekst van de verbeterde Overlegwet.

De Woonbond heeft zich -na het verschijnen van het advies van de commissie Leemhuis in 2005- ten aanzien van het verbeteren van de wet vooral ingezet op het betrekken van huurders bij prestatieafspraken en herstructurering. Bovendien was de Woonbond van mening dat de positie van huurders pas écht verbetert als het instemmingsrecht en het initiatiefrecht worden geregeld. Instemmingsrecht betekent dat het akkoord van de huurders vereist is (voor bepaalde maatregelen) en het inititatiefrecht houdt in dat diezelfde huurders een voorstel kunnen doen voor woningverbetering of energiebesparing wat de verhuurder moeten uitvoeren. Tenminste, als een substantieel deel van de huurders zich achter dat voorstel stelt. Denk aan een draagvlak van zo'n 70 procent. De betrokken huurders moeten wel bereid zijn daarvoor een redelijke huurverhoging te betalen. Het lijkt erop dat de wensen van de Woonbond in deze in vervulling gaan.

Een belangrijke verbetering is ook dat de minister de inzet van de verhuurder bij de prestatieafspraken met de gemeente opneemt in de lijst van onderwerpen voor overleg tussen de huurdersorganisatie en de verhuurder. De huurders krijgen dan een adviesrecht, waar alleen gemotiveerd van kan worden afgeweken. Daarnaast wordt door minister Vogelaar in de wet vastgelegd dat huurdersorganisaties bij herstructurering de verhuurder kunnen verzoeken om een sociaal statuut. De verhuurder is in dat geval verplicht zon statuut in overleg met de huurdersorganisatie op te stellen. Huurders hebben vervolgens instemmingsrecht op de inhoud van het statuut. Zij moeten dus voortaan expliciet instemmen met zon statuut, waarin beschreven wordt hoe de woningcorporatie bij wijkvernieuwing omgaat met de bewoners. Denk aan afspraken over de verhuiskostenvergoeding, de inzet van wisselwoningen, de herhuisvesting en de maatregelen om de veiligheid in de buurt in zon periode op peil moeten houden. Welke onderwerpen er tenminste geregeld moeten worden in het sociaal statuut, wordt vastgelegd in een Algemene maatregel van Bestuur, die de minister over twee maanden klaar wil hebben.

In de discussie werd overigens door diverse kamerleden aangedrongen op snelle invoering van de noodzakelijke wetswijzigingen in het Burgerlijk Wetboek. Daarmee wordt dan zeker gesteld dat alle huurders (ook die in de commerciële sector) recht krijgen op minstens 5055 verhuiskostenvergoeding bij gedwongen verhuizingen.

Minister Vogelaar wilde de Tweede Kamer -ondanks herhaald aandringen door diverse politieke partijen- helaas (nog) niet toezeggen dat het initiatiefrecht nu ook echt geregeld wordt. Daarvoor wacht zij de resultaten van een onderzoek af. Vogelaar gaf wél aan positief te staan tegenover het initiatiefrecht.

De Woonbond spant zich al jaren in voor een betere Overlegwet en die lijkt er nu eindelijk te komen. Dinsdag vinden de stemmingen plaats. Na de stemmingen in de Tweede Kamer en de behandeling in de Eerste Kamer is er pas absolute zekerheid, maar het lijkt écht de goede kant op te gaan met de verbetering van de zeggenschap van de huurders