Ingezonden persbericht

JS: Petitie tegen landelijke horecasluitingstijden
Handtekeningen op www.maakvanuitgaangeenspoedklus.nl

De Jonge Socialisten in de PvdA zijn een petitie gestart onder de titel "Maak van uitgaan geen spoedklus", om een statement te maken tegen landelijk verplichte sluitingstijden in de horeca. JS-voorzitter Michiel Emmelkamp: "De laatste tijd gaan er stemmen op om landelijk de sluitingstijden van de horeca in te perken, en via www.maakvanuitgaangeenspoedklus.nl krijgen Nederlanders nu de kans om duidelijk te maken dat ze daar faliekant op tegen zijn. Inperking van de sluitingstijden levert immers alleen maar problemen op." De JS verwacht veel steun voor de petitie. Op netwerksite Hyves zijn bijvoorbeeld al meer dan 10.000 mensen lid van een groep tégen sluitingstijden, terwijl de groep vóór sluitingstijden maar 200 leden kent.

Volgens de PvdA-jongeren maken sluitingstijden in de horeca problemen met alcohol en jongeren vaak vooral erger. Emmelkamp: "Als je van uitgaan een spoedklus maakt, gaan mensen juist in kortere tijd sneller drinken, en dat is nog ongezonder. Bovendien, als kroegen vroeg dichtgaan leidt dat vaker tot vechtpartijen, als mensen onder invloed in grote groepen in één klap op straat komen." Volgens de PvdA-jongeren hebben de vrije sluitingstijden in steden als Nijmegen en Groningen juist aangetoond te kunnen leiden tot een veilig en gezellig uitgaansleven. Emmelkamp: "Ook voor jongeren die niet te laat op stap willen of mogen, zijn daar veel mogelijkheden om een leuke avond te hebben."

De JS is overigens wel voorstander van andere maatregelen om alcoholproblemen onder jongeren aan te pakken. Emmelkamp: "In iedere gemeente zijn de problemen anders, en daarom moeten gemeentes veel vrijheid hebben om hun beleid te bepalen. Daarbij vind ik dat ouders mogen worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid, en leeftijdsgrenzen voor alcoholgebruik moeten worden gehandhaafd. Verder mogen ook supermarkten en kroegbazen best hard worden aangepakt als ze alcohol verstrekken aan jonge klanten." Op de petitiewebsite is bovendien een discussieforum geopend, waarop ondertekenaars oplossingen kunnen aandragen en over de problemen kunnen discussiëren.

De PvdA-jongeren rekenen op veel steun voor het initiatief. Emmelkamp: "Veel Nederlanders begrijpen heel goed dat sluitingstijden niets oplossen, het voor veel mensen verpesten en de problemen alleen maar erger maken. Wij geven hen de kans om dat geluid te uiten." Mensen kunnen vanaf vandaag de petitie ondertekenen en meediscussiëren over de problemen via www.maakvanuitgaangeenspoedklus.nl.

----------



Ingezonden persbericht