Socialistische Partij

Nieuws van de SP afdeling Groningen

SP: Balansventilatie Akkerstraat functioneert slecht

17-01-2008 * Het balansventilatiesysteem in het wooncomplex van Woningstichting IN aan de Akkerstraat functioneert onvoldoende. Volgens bewoners veroorzaakt het systeem gezondheidsproblemen. SP-raadslid Eelco Eikenaar maakt zich hier zorgen over en wil dat het college van B&W maatregelen neemt. Hij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Balansventilatie blaast in de woonkamer en slaapkamers de buitenlucht die eerst wordt opgewarmd door de afgezogen binnenlucht. Veel van deze systemen functioneren onvoldoende en maken veel lawaai. Eikenaar: "Van het bewonercomité Akkerstraat/Parallelweg kreeg de SP klachten over het balansventilatiesysteem in het woningcomplex Akkerstraat van Woningstichting IN. Bewoners spreken van hevige astma-aanvallen, extreme moeheid, slapeloosheid, luchtweginfecties en een malaisegevoel. Metingen geven aan dat de installatie, zoals deze nu functioneert, strijdig is met het Bouwbesluit. De SP maakt zich zorgen over deze situatie aangezien deze de gezondheid van bewoners kan schaden. Wij willen van het college weten wat zij van plan is hieraan te gaan doen en of het juist is dat de woningen niet aan het Bouwbesluit voldoen."

De Minister van Volkshuisvesting schreef kortgeleden in een brief aan de Tweede Kamer dat in 90% van de onderzochte woningen met balansventilatie het systeem te veel lawaai maakt. Ook in de Akkerstraat is dat volgens de bewoners het geval. "Gevolg is dat bewoners gedwongen zijn het systeem uit te schakelen. Daardoor wordt in deze woningen de lucht helemaal niet meer ververst omdat er geen openslaande ramen aanwezig zijn in woningen met balansventilatie" zegt Eikenaar. Op dit moment zijn er geen wettelijke eisen wat betreft het geluid dat de balansventilatie mag produceren. Toch wil de SP dat de gemeente in overleg gaat om Woningstichting IN te bewegen het geluidsniveau naar beneden te brengen.