Gemeente Rotterdam

De raadscommissies Bestuur, Veiligheid en Middelen en Jeugd, Onderwijs en Cultuur bezochten het Gemeentearchief Rotterdam.

Het Gemeentearchief Rotterdam (GAR) bestaat 150 jaar. Daarom brachten de commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen en de commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur een bezoek aan het GAR.

De directeur van het GAR, mevrouw Jantje Steenhuis, gaf uitleg over de activiteiten van het GAR en lichtte de belangrijkste ontwikkelingen toe. De komende tijd jaren ligt de prioriteit op de verbetering van de dienstverlening aan burgers, onder andere door steeds meer informatie digitaal aan te bieden. Het GAR wil meer burgers bereiken, onder wie de nieuwe Rotterdammers. Ook moet voorkomen worden dat informatie verloren gaat door digitalisering; de houdbaarheid van hard- en software is beperkt. Tenslotte moet gezorgd worden dat de papieren collectie goed bewaard blijft, vrij van verzuring, schimmel of ongedierte.

Uitleg in het depot De Rotterdamse klep

Hierna gingen de commissieleden naar één van de depots. Hier wordt uniek materiaal bewaard, waaronder perkamenten, affiches, plattegronden en kaarten. In het depot zijn de bewaarcondities optimaal, zo is het er altijd 18º. De commissieleden kregen hier uitleg over het archiefmateriaal en opbergmethoden; zo gebruikt het GAR de Rotterdamse klep, dit in tegenstelling tot de Amsterdamse doos.

De handtekening van Napoleon

Al met al was het een boeiend bezoek, dat voldoet aan de slogan van het GAR, grondig, zorgvuldig en betrouwbaar.

Bron: Griffie, 17-01-2008