Universiteit Maastricht


Promotie mw.drs. Angelique A. Timmerman
in de Faculty of Health, Medicine en Life Sciences.
Promotor: prof.dr. J.J. Manni;
co-promotores:Dr. L.J.C. Anteunis; dr. C.M.G. Meesters. Titel: "How to describe the functional health status of children with otitis media".

Vrijdag 18 januari 2008 12.00 uur

Er is geen eenduidigheid over de effecten van een chronische middenoorontsteking (OME) op de ontwikkeling van kinderen. Een op het individuele kind toegesneden klinische aanpak maakt door ouders ingevulde vragenlijsten noodzakelijk om de ernst en de duur van het gehoorverlies én effecten op het dagelijks functioneren van het kind adequaat te kunnen meten. Voorbeelden zijn: lichamelijke symptomen, ontwikkelingseffecten, belasting voor kind en gezin en de gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven.
Uit dit onderzoek blijkt dat kinderen die op jonge leeftijd (0-3 jaar) langdurig OME hebben gehad, in latere schoolsituaties (3-7 jaar) een verminderde aandacht hebben voor gesproken taal. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat herhaalde metingen met ziekte- en leeftijdspecifieke vragenlijsten noodzakelijk zijn om de effecten van OME vast te stellen, gezien het ermee gepaard gaande milde en vaak fluctuerende gehoorverlies.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.