Universiteit van Amsterdam

Verzwakken van het emotionele geheugen doet angst verdwijnen


Oratie Psychologie


vrijdag 18 januari, 14.30 uur
Mw. prof. dr. M. Kindt, hoogleraar Experimentele klinische psychologie: Morgen van zijde en zonder vrees. De Experimentele klinische psychologie draagt bij aan kennis en begrip van de emotionele stoornissen, waaronder angststoornissen. Angststoornissen zijn de meest voorkomende psychiatrische stoornissen en staan na coronaire hartziekten op de tweede plaats in de top 10 van ziektelast (bron: RIVM). Cognitieve gedragstherapie voor angststoornissen is effectief, maar nog verre van optimaal. De angst komt vaak weer terug. Het geheugen voor angst is sterk en lijkt onuitwisbaar. Zo lang het emotionele geheugen intact blijft, ligt de terugkeer van angst op de loer.

Vaak wordt aangenomen dat er een symmetrie is tussen het ontstaan en terugdringen van angst. Kortom, behandelingen zouden regelrecht kunnen worden afgeleid uit kennis over het ontstaan van angststoornissen. Deze aanname is onjuist gebleken. Gedragsverandering kent andere wetmatigheden dan het ontstaan van emotionele stoornissen. In haar oratie zet Merel Kindt uiteen dat experimenteel onderzoek naar de onderliggende mechanismen van gedragsverandering noodzakelijk is voor de ontwikkeling van effectievere behandelingen. Onderzoek zal zich niet alleen moeten richten op het versterken van nieuw gedrag zoals in de afgelopen decennia, maar in de eerste plaats op het verzwakken van het emotionele geheugen. Alleen dan zal angst permanent kunnen worden teruggedrongen.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Dit is een overzicht van promoties, oraties, afscheidscolleges en andere activiteiten aan de Universiteit van Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.